Flesvoeding

Flesvoeding (kunstvoeding) bevat niet alle stoffen die in borstvoeding zitten maar is een hele goede vervanging. Je hoeft je daarom echt niet schuldig te voelen als je kunstvoeding gaat geven. Jij bepaalt de keuze. Geef je kunstvoeding aan je baby? Dan maakt het eigenlijk niet uit welk merk je kiest. Want wat er precies in moet zitten staat in de wet.

Volledige zuigelingenvoeding

Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Wanneer deze term op de verpakking staat bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
Alle merken kunstvoeding zijn even goed.

Opvolgmelk

Is je baby ouder dan 6 maanden? Na de 6 maanden ga je over op opvolgmelk. Ook voor opvolgmelk geldt dat het in de wet is vastgelegd welke stoffen erin moeten zitten. Dus het maakt niet uit welk merk je kiest of hoe duur het product is. Vanaf 1 jaar kun je gewone melk geven.

Er zijn flesjes in vele soorten en maten. Het maakt eigenlijk niet uit welke je kiest, zolang je maar kunt zien hoeveel erin zit.

Speenvoorkeur

De speen maakt meer uit. Iedere baby heeft zijn eigen voorkeur. De ene vindt een ronde top fijner en de andere een platte top.
Dan komen spenen nog met verschillende gaatjes: er zijn spenen met één klein gaatje, één groter gaatje of meerdere gaatjes.
Voor een gulzige drinker is een speen met een klein gaatje geschikt en voor de langzame drinker een speen met twee of drie gaatjes.
Er bestaan ook spenen met meerdere standen. Het is niet nodig om extra gaten in de speen te maken.

Latex of siliconen speen?

Spenen zijn gemaakt van latex (natuurlijk rubber) of siliconenrubber (kunststof). De siliconenspenen zijn makkelijker schoon te maken. Ze scheuren wel sneller, controleer ze daarom regelmatig op zwakke plekken.

Hoe geef je de fles?

Voeden speelt een grote rol bij het opbouwen van een band tussen moeder en kind. Geef daarom lekker veel aandacht als je de fles geeft. Vooral lichamelijk contact. Laat je baby zo veel mogelijk door jou en je partner of een groepje vaste verzorgers voeden, zodat hij jullie goed leert kennen.
Tips voor het geven van de fles:

  • Neem je kind op schoot. Dan heb je minder kans dat hij zich verslikt. Laat je baby niet in een babystoeltje of in bed drinken.
  • Houd de baby goed rechtop en bied de fles bijna horizontaal aan zodat de speen net gevuld is met melk. Als de baby de speen in de mond heeft hef je de fles iets op, zodat de speen gevuld is met melk. Door ervoor te zorgen dat de speen gevuld blijft met melk, voorkom je dat je kind lucht binnenkrijgt en zich verslikt.
  • Heb je het idee dat hij te snel of te gulzig drinkt? Probeer dan een andere speen.

Hoeveel drinken heeft mijn baby nodig?

Je kindje bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel hij wil drinken. Het maakt daarbij niet uit of je borstvoeding geeft of de fles: de principes zijn hetzelfde. Als je kindje goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, weet je dat hij genoeg binnenkrijgt.
Deze pagina geeft een basis voor alle ouders die een kindje krijgen of net hebben. Naast deze pagina hebben we aparte adviezen voor borstvoeding en flesvoeding.

Voeden op verzoek: voed wanneer je baby dat wil

De eerste dagen zal de baby ongeveer 10 tot 12 keer om drinken ‘vragen’. Een babymaag is klein en kan dus nog niet zo veel melk per keer aan. Daarom vraagt je baby vooral in het begin heel vaak om melk. Bovendien is melk eten en drinken tegelijk. Je baby kan ook gewoon al weer dorst hebben.

Na de eerste week zal de baby ongeveer 7 tot 8 keer per dag gevoed willen worden. Maar meer kan dus ook. Als je baby minder vaak wil drinken, check dan even bij het consultatiebureau of alles inderdaad goed gaat.

En voed zoveel als je kind wil!

Ook zijn er geen regels voor hoeveel je kind nodig heeft. Je baby geeft namelijk zelf aan wanneer hij genoeg heeft gehad. Je kindje is geboren met een natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Hij voelt daarmee zelf heel goed aan wanneer hij vol zit.
Als je borstvoeding geeft laat je baby vanzelf de tepel los. Geef je een flesje? Bedenk dan: het flesje hoeft niet leeg. Houd de signalen van je baby in de gaten, zoals het wegdraaien van het hoofdje, melk uit de mondhoeken laten lopen, onrustige bewegingen maken met de handjes en niet meer gretig toehappen als je de fles opnieuw aanbiedt. Genoeg is genoeg! Als je kind na een half uur nog zijn fles niet leeg heeft kun je beter stoppen. Het is een teken dat hij niet zo veel trek heeft.


De mythe van regelmaat


Je baby zal niet keurig om de 2 of 3 uur om drinken vragen. Sowieso moet je realiseren: elk kind heeft zijn eigen ritme. De een zal vaker of meer willen drinken willen dan een ander.

Er zijn ook globale overeenkomsten tussen baby’s. Zeker de eerste dagen willen baby’s gedurende 1 of 2 periodes van de dag vaker en langer drinken, en tussendoor langer slapen. Later doen baby’s dat vaak in de late middag en vroege avonduren, zodat ze ’s nachts een langere slaapperiode kunnen overbruggen. Dit zogenoemde ‘clusteren’ is heel normaal, probeer er dan ook niet tegenin te gaan door je baby een vast voedingsschema op te leggen.

Hoe weet je of je baby genoeg drinkt?

Als je voedt wanneer je baby dat wil en hem laat beslissen hoeveel hij wil drinken, dan komt het bijna nooit voor dat een kind niet genoeg krijgt. Je kunt aan je baby zien of hij inderdaad voldoende drinkt.

De eerste weken weet je dat je kind genoeg drinken krijgt als hij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers heeft per 24 uur. Daarna geldt: als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt hij genoeg. De poepluier zegt na 6 weken minder. Na die tijd gaat de baby meestal minder poepen, soms nog maar 1 keer per 2 weken. Dit is normaal. De darmen zijn in staat om alle moedermelk te verteren, er blijven weinig of geen afvalstoffen over.

Als je twijfelt of je baby voldoende drinkt, geef dan niet een extra fles maar neem contact op met het consultatiebureau. Als je borstvoeding geeft, kun je ook contact opnemen met een lactatiekundige. Vind een lactatiekundige bij jou in de buurt op website van NVL Borstvoeding.
De groeicurve van je baby: afvallen en aankomen

Je baby valt na de geboorte eerst wat af. Na zo’n 2 weken is de baby meestal weer terug op zijn geboortegewicht. In de eerste 6 maanden groeit een baby ongeveer 150 gram per week. Op het consultatiebureau wordt bijgehouden of je kind volgens zijn groeicurve groeit.
Voor vrouwen die borstvoeding geven:

Bron: Voedingscentrum