Borstvoeding

Borstvoeding is te allen tijden het beste voor je baby. Het bevat alle stoffen die een kindje nodig heeft om gezond op te groeien. Het behoedt je kindje ook voor sommige allergieën.

Om veel over borstvoeding te weten te komen vertellen we je eerst wat over borsten (na een zwangerschap of bevalling).

De borst na de bevalling

De borst is pas volledig ontwikkeld als een vrouw bevallen is en de borst melk gaat maken. Een volwassen borst bestaat uit:

  • klierweefsel dat melk produceert en transporteert;
  • bindweefsel dat dient als steun;
  • bloed waaruit voedingsstoffen voor de melk worden gehaald;
  • lymfevocht dat afval verwijdert als onderdeel van het lymfatisch systeem;
  • zenuwen die signalen sturen naar de hersenen; en
  • vetweefsel om de borst te beschermen tegen letsels.

Klierweefsel

Het klierweefsel bestaat uit melkklieren (alveoli) die melk maken en opslaan tot de omringende spiercellen het in de melkkanaaltjes sturen. De melkkanaaltjes gaan over in grotere melkgangen die leiden naar vijf tot tien uitgangen in de tepel. Tot voor kort geloofde men dat de melk niet alleen werd opgeslagen in de melkkliertjes, maar ook in melkvoorraadholtes, verwijdingen in de melkgangen net achter de tepels. Recent onderzoek met behulp van ultrageluid heeft echter laten zien dat de melkvoorraadholtes niet bestaan. De melkgangen achter de tepel verwijden als reactie op de toeschietreflex, maar krimpen weer als de voeding voorbij is en de melk weer terugloopt naar de melkklieren.

Borststructuur

De structuur van de borst is te vergelijken met een boom. De melkklieren zijn de bladeren en de melkkanaaltjes de takken. Meerdere kleine takken komen uit op een aantal dikkere takken die weer uitkomen op de stam van de boom. Zo is het met de borst ook.

Lobben

De borst bevat een aantal lobben. Iedere lob bestaat uit een hoofdmelkgang die vertakt in meerdere kleine melkkanaaltjes, die weer uitkomen op de melkklieren. De lobben zijn onderling ook weer verbonden door kleinere melkgangen. Men schat dat iedere vrouw tussen de 15 en 20 van die lobben heeft, hoewel een recent onderzoek erop wijst dat dit aantal kleiner is: zeven tot tien lobben per borst.

Tepelhof

De tepelhof, het donkerdere deel rondom de tepel, heeft haar kleur te danken aan de vele haarvaten onder de huid die bloed naar de tepel vervoeren. In de tepelhof zitten talgklieren (die olie afscheiden om de huid zacht te houden en te beschermen), zweetklieren en kliertjes van Montgomery, die een substantie afscheiden die de tepel vet houdt en beschermt tegen ziektekiemen.


Wist je dat...


Twee tot zes procent van de vrouwen en één procent van de mannen een extra tepel en/of extra borstweefsel heeft? Dit komt doordat de melklijsten niet volledig zijn verdwenen. Dit extra weefsel kan er uitzien als een eenvoudige moedervlek of sproet, of zelfs als een kleine ‘derde’ borst, en bevindt zich meestal in de oksel. Het reageert op hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en borstvoeding, net als de ‘echte’ borsten.

Regeldagen

Een baby heeft rond de 10 dagen, 6 weken en 3 maanden vaak ‘regeldagen’. Dit zijn dagen waarop de baby onrustig is en vaker wilt drinken. Omdat je baby zich snel ontwikkelt, heeft hij behoefte aan steeds meer voeding en geruststelling. Tijdens regeldagen zorgt hij ervoor dat hij die voeding en aandacht ook krijgt.

Neem de tijd om weer op elkaar afgestemd te raken. Leg je kind vaak aan de borst. Houd verder je baby dicht bij je. Ga bijvoorbeeld samen in bad of leg je blote baby op je blote huid. Zo kalmeert je baby. Na 2 dagen heeft je baby een nieuw ritme gevonden en zal de rust terugkeren.
Twijfel je over je melkproductie?
Je kunt niet controleren hoeveel moedermelk je kind binnenkrijgt tijdens het drinken. Hoe meer melk je baby drinkt, hoe meer melk jij produceert. Je baby regelt op die manier dus zelf dat hij voldoende melk krijgt. Ben je bang dat je te weinig moedermelk aanmaakt? Geef dan niet een extra fles maar schakel een lactatiekundige in.

Bronnen: Dit artikel en overige borstvoeding artikelen op DeBabysite is/zijn afkomstig uit New Beginnings, het donateursblad van LLL International, jaargang 2005 nr. 2. Oorspronkelijke auteur: Anna Edgar, LLL-Leidster te Sebring, Florida, USA