Borstvoeding fabels en weetjes

Borstvoeding doet pijn

Dit is een fabeltje want borstvoeding hoort geen pijn te doen. Borstvoeding in de eerste week kan gevoelig zijn omdat je kindje de tepel nog niet goed pakt, zodra de tepel goed in het mondje
van je kindje zit zal dit pijnlijke gevoel over zijn. Een enkele keer kan het voorkomen dat je kindje spruw heeft (dit is een schimmel) en het doorgeeft aan je borsten wat pijnlijk kan zijn. Het is te behandelen met medicijnen.

Flesvoeding net zo goed als borstvoeding

Dat is natuurlijk niet zo. Flesvoeding is een goed alternatief voor borstvoeding maar borstvoeding is beter. Er zitten afweerstoffen en ander werkzame stoffen die niet in flesvoeding zitten. Ook zorgt borstvoeding (huid op huid contact) voor aanmaak van oxytocine (knuffelhormoon). Deze zorgt ervoor dat de baby en de moeder rustig en ontspannen worden.

Minder zin in seks

Borstvoeding kan er juist voor zorgen dat de vrouw wel zin heeft in seks. Dit komt weer door het hormoon oxytocine. Dat een vrouw kort na de bevalling geen zin heeft in seks heeft te maken met het herstel na de bevalling.

Met borstvoeding niet werken

Het zal niet makkelijk zijn maar het is echt wel goed te combineren. De werkgever is wettelijk verplicht om er voor te zorgen dat er een plekje is waar de vrouw rustig kan voeden of kolven. Dit tot de leeftijd van 9 maanden.

Weer aan het werk? Borstvoeding loopt terug

Dit is niet waar, wel kan stress bij de moeder, het gescheiden zijn van haar kindje, ziekte of ’s nachts geen voeding meer geven, de melkproductie verstoren maar als er dan regelmatig gekolfd of aangelegd wordt zal de melkproductie goed op gang blijven.
Rust, veel drinken en veel aanleggen helpt.

Je krijgt hangborsten van borstvoeding

Door de zwangerschap veranderen je borsten maar niet door borstvoeding. Tijdens je zwangerschap verandert gedeeltelijk het vetweefsel door melkklierweefsel, je borsten worden groter waardoor er meer spanning op het bindweefsel komt waardoor de huid uitrekt. Het gaan hangen van borsten heeft ook te maken met aanleg.
Wel is het zo dat grote borsten eerder gaan hangen dan kleine borsten. Een goede ondersteunende BH kan dat iets tegengaan. Bij het afbouwen van borstvoeding geldt ook: doe het zo geleidelijk mogelijk dan zullen je borsten meer tijd krijgen om rustig te herstellen waardoor ze mooi blijven.

Kleine borsten? Geen borstvoeding geven

Onzin, melkproductie heeft niet te maken met de grootte van je borsten.

Word moe van borstvoeding

Doordat het hormoon oxytocine vrijkomt tijdens het voeden, kun je je loom voelen waardoor je denkt dat je moe bent maar oxytocine zorgt voor een ontspannend gevoel zodat je even rust neemt voor het voeden. Borstvoeding neemt wel 500 tot 1000 calorieën per dag. Je moet er dus wel voor zorgen dat je goed en gezond eet en voldoende drinkt anders begint je lichaam zijn reserves aan te spreken.

Kindje genoeg voeding met borstvoeding?

Je kunt in principe kijken naar de plas- en poepluiers van je
kindje. Je merkt vanzelf of je kindje tevreden is na het eten.
Je kunt ook aan je borsten voelen of ze goed leeggedronken zijn.

Ingetrokken tepels? Geen borstvoeding

Fabel, want je baby pakt niet alleen je tepel maar ook een gedeelte van je tepelhof (donkere gedeelte om je tepel). Door de zuigkracht van je kindje zal de tepel vanzelf naar buiten komen. Je kan ook tijdens de zwangerschap al beginnen met kolven, zo komt de melkproductie op gang en je tepel wordt goed naar buiten getrokken.

Flessenkinderen slapen eerder de nacht door

Dit is weer een fabeltje want doorslapen heeft niets te maken met fles- of borstvoeding.

Niet zwanger raken tijdens borstvoeding

Pas op, dit is zeker niet waar. Je kunt wel degelijk zwanger arken als je borstvoeding geeft. Wel is het zo dat als je volledige borstvoeding geeft en nog niet ongesteld bent geweest de kans kleiner is om zwanger te raken. Neem het zekere voor het onzekere en gebruik anticonceptie.

Je valt sneller af tijdens borstvoeding

Dit is inderdaad het geval. Door middel van het geven van vorstvoeding worden je extra vetten die je aangekomen bent tijdens de zwangerschap extra verbrand. Borstvoeding geven verbruikt ongeveer 500 tot 1000 calorieën per dag.

Je kunt tijdens borstvoeding alles eten:

In principe kun je alles eten, mits je merkt dat je kindje er last van heeft als je bijvoorbeeld sterk gekruid voedsel hebt gegeten. Wees wel alert met alcohol!

Borstvoeding bewaren onder de 4 graden Celsius

Bij de meeste huishoudens staat de koelkast te warm afgesteld, controleer daarom altijd eerst de temperatuur van de koelkast voordat je borstvoeding gaat bewaren. Borstvoeding liever niet in de magnetron verwarmen omdat er dan belangrijke voedingsstoffen verloren kunnen gaan.
De melk mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Boven de 50 graden Celsius verliest afgekolfde melk belangrijke voedingsstoffen.