Veilig met je kind wandelen

Eerste keer naar buiten?

Wanneer kun je voor de eerste keer met je baby naar buiten en wat trek je hem aan?
Je kunt in principe met je baby gaan wandelen als het minimaal vijf pond weegt en zichzelf goed op temperatuur kan houden. Ga niet meteen in een drukke omgeving want je kindje kan nog niet zo goed met veel indrukken omgaan. Wandel niet te lang met een autostoeltje op de kinderwagen. Een autostoeltje is alleen bedoeld om je kindje makkelijk en veilig in de auto mee te vervoeren.

Wat voor kleertjes moet je kindje aan?

Als je gaat wandelen doe je kindje dan een laagje meer aan dan dat je zelf aanhebt. Is het koud buiten doe het ook een mutsje op.
Bij warm weer, zorg ervoor dat je kindje niet te warm gekleed is want het kan in een kinderwagen erg warm worden. Koop een speciaal voor kinderwagens ontwikkeld parasolletje zodat je kindje niet in de zon ligt en bescherm je kindje tegen de zon door het goed in te smeren want het huidje van een baby is zeer kwetsbaar.
Je kunt altijd controleren of je kindje het niet te warm heeft door het nekje te voelen. In een wandelwagen kun je kindje ook nog een zonnehoedje opzetten.

Er zijn 3 categorieën waarin je wagens kunt verdelen:

  • kinderwagen
  • wandelwagen
  • autostoeltje op wielen.

Kinderwagen

Meteen na de geboorte gebruik je voor je baby een kinderwagen waar je kindje in een kinderwagenbak/reiswieg ligt. Tot ongeveer 6/7 maanden ligt je kindje in deze bak, dit is ook afhankelijk van de grootte van de bak. Deze bak mag je niet met kindje erin vervoeren in de auto. Er zijn speciale reiswiegen voor het vervoeren in de auto.
Zodra je kindje kan zitten is het niet meer verstandig om het te vervoeren in de kinderwagenbak maar over te gaan op de wandelwagen.

Wandelwagen / buggy

We maken onderscheid tussen een wandelwagen en een buggy. Een wandelwagen is over het algemeen steviger en robuuster dan een buggy. Een wandelwagen is meer voor het dagelijkse gebruik en een buggy is meer voor de kleine stukjes. Een buggy kun je ook met een speciaal daarvoor bestemd ophangsysteem meenemen op de fiets. Dan is er ook nog de buggy die je kunt gebruiken bij het sporten.
Sowieso is het een vereiste dat je kindje goed kan zitten wil je het kunnen vervoeren in een wandelwagen of buggy. Daarbij zul je altijd een veiligheidsgordeltje om moeten doen want voor je het weet valt je kindje uit de wagen.
Zodra je de wagen even stilstaat, welke wagen dan ook, zet hem dan ten allen tijden op de rem.

Autostoeltje

Reis je veel met de auto? Voor de ritjes naar en van de auto is het handig dat op combiwagens een autokinderzitje geplaatst kan worden. Daarvoor zijn vaak adapters nodig. Deze worden soms bij de wagen geleverd, anders kun je ze er bijkopen. Het is niet verstandig om met een autostoeltje met onderstel lange afstanden te gaan wandelen. deze zijn alleen bedoeld voor kleine stukjes.

Draagdoek en rugdrager / framedrager

Al na een week kun je je baby meenemen in een draagdoek, in een draagdoek wordt je baby rechtop gedragen. Deze doek moet je zelf knopen.

Draagdoek

Een draagdoek kun je altijd perfect passend maken. Je kunt op je buik, heup of rug dragen en de knoop afstemmen op wat jij en je kindje fijn vinden. Let bij de draagdoek goed op dat je baby vrij kan ademen en het niet te warm heeft. Let er verder op dat het hoofd, de rug en de heupen genoeg steun krijgen. Draag je baby nooit onder een dichte jas. Dat is veel te warm.

Draagzak

Je kunt je baby ook in een draagzak dragen. Kijk altijd even vanaf welke leeftijd de baby in de betreffende draagzak/ mag.
Bij de aanschaf van een drager moet je wel opletten dat deze ergonomisch is. Dit is lang niet altijd het geval. Een draagzak is ergonomisch als hij de natuurlijke houding van je baby ondersteunt: een bol ruggetje en de benen opgetrokken. Dit wordt ook wel de ‘kikkerhouding’ genoemd. In deze houding sluiten de heupen mooi aan in de heupkom. Dit stimuleert een goede ontwikkeling van de heupgewrichten.

Rugdrager of framedrager

Een rugdrager, ook wel framedrager genoemd, heeft een aluminium frame waar een soort stoeltje in zit. Je kind kan hier in gedragen worden zodra hij zelf goed zelfstandig kan zitten. Framedragers zijn er bijvoorbeeld van de merken Deuter, Vaude en Osprey, o.a. bekend van de rugzakken bij buitensportzaken.
Bij een framedrager zit je kind wat verder van je lichaam af dan bij een draagzak. Je zwaartepunt ligt daardoor echt anders dan je gewend bent. Hierdoor kun je ongemerkt wat uit balans raken, wat je met je eigen houding gaat corrigeren. Het voordeel van deze dragers is dat er vaak opbergruimte in zit, waardoor je wat luiers, reservekleding en drinken mee kan nemen. Niet teveel, want je draagt ook al het gewicht van je kindje en van de drager op je rug! Ook kun je het frame als een stoeltje gebruiken als je even gaat pauzeren. Omdat je kindje wat meer bewegingsruimte heeft in zijn stoeltje en er een zonnekap op bevestigd kan worden, zijn framedragers handig bij wandelingen op warme zonnige dagen. Een framedrager draagt wel zwaarder dan een ergonomische draagzak. Als je gewend bent om met een goede draagzak of draagdoek te dragen dan zal een framedrager zwaarder en veel minder comfortabel zijn.
ten.

Duowagens

Moet je meerdere kindjes vervoeren dan zijn er de duowagens, en ook zijn er zelfs wagens/buggy’s op de markt voor het vervoeren van 3 tot 6 kindjes, speciaal voor gezinnen met meerdere kleine kindjes, kinderdagverblijven, gastouders of een meerling.

Heb je een baby en een peutertje dan kun je een zitje voor op de kinderwagen aanschaffen, let daarbij wel op dat het goed vast te maken is. Tevens zijn er de meerijdplakjes die je achter de wagen kunt bevestigen. Ze zijn er in 2 soorten, een waar je kindje op kan zitten en een ander waar je kindje op moet staan.