Veilig met je kind in de auto

Je kindje veilig vervoeren in de auto doe je in een speciaal daarvoor bestemd autostoeltje.
Hoe kies je nu de juiste autostoel? Er zijn twee typen goedgekeurde autostoelen.
De een kun je keizen op basis van het gewicht van je kindje en de ander op lengte en leeftijd:
 1. i-Size stoelen, lengte en de leeftijd
 2. ECE/R44 stoelen, gewicht.

Eerst even een duidelijk filmpje:

De i-Size stoelen

Drie op de vier kinderen zit niet veilig in de auto. Ouders stappen te snel over naar een groter autostoeltje of maken het stoeltje niet goed vast. Sinds 2013 is er een nieuw type autostoel op de markt, dat het ouders gemakkelijker maakt kinderen veiliger te vervoeren. De richtlijnen voor deze stoelen zijn in 2012 vastgelegd in een nieuwe Europese norm; i-Size. Nieuwe auto's hebben altijd 1 of meer speciale 'i-Size ready' zitplaatsen. De i-Size autostoelen passen ook op sommige ISOFIX aansluitingen. Check bij je dealer of je auto klaar is voor i-Size.


Meer over i-Size

i-Size stoelen zijn nòg veiliger omdat kinderen langer achterwaarts worden vervoerd; dit is verplicht tot de leeftijd van 15 maanden. Bij een botsing wordt een kind in het stoeltje gedrukt en zo wordt de klap opgevangen. Dit is extra belangrijk bij de allerjongsten omdat hun nek nog niet stevig genoeg is. De stoeltjes worden ook standaard getest op zijwaartse botsingen, dat is bij huidige stoeltjes niet het geval.

De nieuwe autostoelen worden in de auto bevestigd met vaste aansluitpunten (2 in de bank en 1 op de grond). Nieuwe auto’s worden vanaf eind 2013 uitgerust met minimaal 1 zogenaamde ‘i-Size ready’ zitplaats. Voordeel: het vastmaken in de auto is gemakkelijk en kan niet fout gaan. De i-Size stoelen passen ook op sommige ISOFIX aansluitingen. Check bij uw autodealer of dit ook in uw auto het geval is.

Tot slot: bij de nieuwe stoelen is de keuze voor het juiste stoeltje gemakkelijker. De stoelen zijn ingedeeld op lengte van het kind. We zien dat ouders nu vaak te snel overstappen naar een nieuw (groter) autostoeltje omdat ze hun kind groot genoeg vinden. De nieuwe indeling voorkomt dit.
Het is overigens niet zo dat alle ouders verplicht moeten overstappen op een i-Size stoel, de huidige stoelen blijven toegestaan.

Soort i-Size stoel  Geschikt voor                      Vergelijkbaar R44

Achterwaarts gericht Kinderen tot 83 cm lengte,
verplicht tot 71 cm en 15 maanden
Babyautostoel (0-13 kg)
Voorwaarts gericht Kinderen langer dan 71 cm lengte
en ouder dan 15 maanden
Kinderautostoel (13-18 kg)
Combinatiestoel Kinderen tot 83 cm in de achterwaartse
stand, daarna omdraaien
Combinatiestoel (0-18 kg)

Kooptips i-Size autostoel

Het autostoeltje moet voldoen aan de Europese veiligheidseisen (i-Size) . Dit is te zien aan het keuringslabel of –sticker waarop in een rondje de letter E plus een getal staat. Hiernaast staat het woord: i-Size.
Het autostoeltje moet passen bij de lengte van je kind. Dit staat ook aangegeven op het keuringslabel, onder het woord i-Size.
Neem je eigen auto mee bij het kopen van een i-Size-autostoeltje en controleer of het stoeltje goed op de i-Size-ready zitplaats van de auto kan worden bevestigd.
Koop een i-Size-autostoeltje waarin je kind zo lang mogelijk achterwaarts vervoerd kan worden, hoe langer achterwaarts, hoe veiliger.

ISOFIX en i-Size

i-Size stoelen passen in sommige auto’s die ISOFIX hebben maar in andere weer niet. Dit is afhankelijk van de grootte van je auto; of er genoeg ruimte is voor het goed bevestigen van de autostoel met het derde bevestigingspunt (de poot of de top-theter). Het klikmechanisme van ISOFIX is compatibel met dat van i-Size stoelen, maar niet alle auto’s hebben genoeg ruimte voor het goed bevestigen van de stoel met het derde bevestigingspunt. i-Size stoelen zijn groter dan de ECE/R44 autostoelen. Check bij je autodealer of je auto met ISOFIX aansluiting ook gebruikt kan worden voor i-Size stoelen.

De ECE/R44 stoelen

Deze autostoelen zijn ingedeeld naar gewicht. Er zijn 4 typen:

 • de autoreiswieg 0-10 of 0-13 kilo
 • de babyautostoel 0-13 kilo
 • de kinderautostoel 13-18 kilo
 • de zittingverhoger vanaf 18 kilo tot 1.35 cm

Je herkent de stoeltje aan het oranje keuringslabel. Met ECE/R44 erop.


 
Hieronder wordt uitgelegd wat er allemaal op het label staat:

 • ECE R44/04 dit nummer geeft aan volgens welke versie van de ECE 44 norm het autozitje is getest. In dit geval staat er ECE 44/04 dat betekent dat het stoeltje van na 2005 is. ECE 44/03 is van na 1995. Er bestaan oudere autozitjes met een cijfercode 44/02, deze zitjes mogen sinds 2006 niet meer gebruikt worden
 • Universal geeft aan voor welke auto’s het stoeltje geschikt is, ‘universeel’ is in principe geschikt voor iedere auto met driepuntsgordels, semi-universeel heeft specifieke eisen aan de auto, bijvoorbeeld isofix en het zitje kan ook specifiek voor bepaalde auto's gekeurd zijn
 • 9-18 kg De gewichtsgroep, in dit geval voor een kind tussen de 9 en 18 kg
 • In de cirkel staat een code voor het land waar het zitje volgens het ECE reglement is goedgekeurd (E4 staat voor Nederland, 1 voor Duitsland, 3 voor Italië, 6 voor België, 11 voor Engeland) Alle codes zijn toegestaan in heel Europa
 • 04301291 Goedkeuringsnummer; de eerste twee cijfers geven net als het ECE nummer aan volgens welke versie van de ECE 44 norm het autozitje is getest.

Autoreiswieg

Met een autoreiswieg kun je je baby vanaf de geboorte liggend vervoeren dwars op de rijrichting. Er zijn groep 0 reiswiegen, waarin je kind tot 10 kilo vervoerd kan worden. Ook zijn er groep 0+ reiswiegen die geschikt zijn voor liggend gebruik tot 10 kilo en daarna omgevormd kunnen worden tot babyautostoel voor gebruik tot 13 kilo (ongeveer 1,5 jaar oud) tegen de rijrichting in.

Voor de montage van de autoreiswieg zijn twee zitplaatsen en twee 3-punts-autogordels nodig. Er bestaan ook reiswiegen met een ISOFIX-basis.
In sommige gevallen is de autoreiswieg een goed alternatief voor de babyautostoel, bijvoorbeeld als uw kind vanwege gezondheidsredenen (prematuren) liggend vervoerd moet worden. Daarnaast heeft uw baby in een autoreiswieg meer bewegingsvrijheid wat goed is voor de motorische ontwikkeling. Voor een lange autorit is dit een voordeel. Maar de meest veilige manier om een kind te vervoeren is in een autostoel tegen de rijrichting in.

Kooptips autoreiswieg

De autoreiswieg moet voldoen aan de Europese veiligheidseisen (ECE 44/03 of 44/04). Dit is te zien aan het keuringslabel of –sticker waarop in een rondje de letter E plus een getal staat. Het goedkeuringsnummer staat hieronder en moet beginnen met 03 of 04.
 • De autoreiswieg moet passen bij het gewicht van uw kind. Dit staat ook aangegeven op het keuringslabel. Vaak wordt bij de verkoop ook de leeftijd vermeld, maar let op: het ene kind kan op dezelfde leeftijd veel zwaarder zijn dan het andere.
 • Bij een autoreiswieg is de lengte van het kind bepalend; tot een lengte van maximaal 75 cm past een baby in de liggende positie.
 • Neem uw eigen auto mee bij het kopen van een autoreiswieg en controleer of de reiswieg goed achterin uw auto kan worden bevestigd.
 • Houd er rekening mee dat uw kind na de groep 0 autoreiswieg nog niet kan overstappen naar een groep 1 kinderautostoel. Uw kind zal aansluitend in een babyautostoel vervoerd moeten worden. Koop daarom bij voorkeur een groep 0+ autoreiswieg.
 • Koop alleen een tweedehands autoreiswieg als u zeker weet dat het niet betrokken was bij een aanrijding en niet beschadigd is. De reiswieg kan beschadigd zijn zonder dat u dit aan de buitenkant ziet.

Gebruiktips autoreiswieg

 • Het goed monteren in de auto van een autoreiswieg is van essentieel belang voor het veilig vervoeren van uw kind.
 • Lees de gebruiksaanwijzing van de autoreiswieg zorgvuldig en volg de instructie nauwkeurig op.
 • De autoreiswieg mag na montage nog maar een beetje speling hebben in voor- en zijwaartse richting.
 • Plaats de autoreiswieg altijd op de achterbank van uw auto.
 • Zorg ervoor dat de ruimte tussen uw kindje en de gordels van de autoreiswieg maximaal twee vingers is (een kind heeft de ene dag dikkere kleding aan dan de andere).
 • Als u een botsing heeft gehad met de auto, vervang dan autoreiswieg! De reiswieg kan namelijk beschadigd zijn zonder dat u dit aan de buitenkant ziet.

Babyautostoel

Met een babyautostoeltje kun je je kind vanaf de geboorte tot 13 kilo vervoeren. In de praktijk is dat totdat je kind ongeveer anderhalf jaar is. Deze ‘groep 0+’ stoeltjes plaats je altijd achterstevoren in de auto. Vervoer kinderen tot één jaar (liever nog: tot 18 maanden) in elk geval tegen de rijrichting in. Zolang je baby nog in het autostoeltje past, is dit de meest veilige manier om je kind te vervoeren. Het is niet erg als de beentjes over de rand heen steken. Een baby/peuter is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van het hoofd boven de rugleuning uit komt of als het kind meer dan 13 kilo weegt. Pas dan is het tijd om over te stappen naar het volgende autostoeltje.

Kooptips (Universeel) babyautostoel

 • Het autostoeltje moet voldoen aan de nieuwste Europese veiligheidseisen (ECE 44/03 of 44/04). Dit is te zien aan het keuringslabel of –sticker waarop in een rondje de letter E plus een getal staat. Het goedkeuringsnummer staat hieronder en moet beginnen met 03 of 04.
 • Het autostoeltje moet passen bij het gewicht van uw kind. Dit staat ook aangegeven op het keuringslabel. Vaak wordt bij de verkoop ook de leeftijd vermeld, maar let op: het ene kind kan op dezelfde leeftijd veel zwaarder zijn dan het andere.
 • Neem uw eigen auto mee bij het kopen van een babyautostoeltje en controleer of het stoeltje goed voor- en achterin uw auto kan worden bevestigd.
 • Koop een babyautostoeltje dat geschikt is tot 13 kilo (groep 0+), hierin kan uw kind langer achterwaarts vervoerd worden dan in een stoeltje voor gewichtsgroep 0.
 • Koop alleen een tweedehands autostoeltje als u zeker weet dat het niet betrokken was bij een aanrijding en niet beschadigd is.

Gebruiktips babyautostoel

 • Het goed monteren in de auto van een autozitje is van essentieel belang voor het veilig vervoeren van uw kind.
 • Lees de gebruiksaanwijzing van het autozitje zorgvuldig en volg de instructie nauwkeurig op. Het autozitje mag na montage nog maar een beetje speling hebben in voor- en zijwaartse richting.
 • Is uw auto voorzien van een passagiersairbag, zet uw kind dan niet in een autozitje op de voorstoel, tenzij de airbag is uitgeschakeld.
 • Zorg ervoor dat de ruimte tussen uw kindje en de gordels van het autostoeltje maximaal twee vingers is (een kind heeft de ene dag dikkere kleding aan dan de andere).
 • Als u een botsing heeft gehad met de auto, vervang dan de babyautostoel! Het stoeltje kan namelijk beschadigd zijn zonder dat u dit aan de buitenkant ziet.
 • Zet een babyautostoeltje met kind niet op een tafel of verhoging.
 • Laat uw kindje niet thuis in een autostoeltje slapen. Onderweg kan een kind natuurlijk ook in slaap vallen, let er dan op of uw kindje vrij kan ademhalen.

Denk ook hier aan

 • Vervoer kinderen tot één jaar (liever nog: tot 18 maanden) in elk geval tegen de rijrichting in, dus achterstevoren. Zolang uw baby nog in het autostoeltje past, is dit de meest veilige manier om uw baby/peuter te vervoeren.
 • Uw kind is te groot voor het autostoeltje als het hoofd boven de rand uit steekt of als het aangegeven gewicht is overschreden. Pas dan is het tijd om over te stappen op het volgende autostoeltje. Het is niet erg als de beentjes over de rand heen steken.
 • Is het te zwaar om het kind met babystoeltje en al te tillen? Laat het stoeltje dan in de auto staan en haal het kind er daar uit.

Langdurig gebruik

Een babyautostoeltje is handig en de meest veilige manier om uw kindje in de auto te vervoeren. Maar het is ongeschikt voor langdurig gebruik. Een babyautostoeltje sluit namelijk veel bewegingen uit en dat is slecht voor de motorische ontwikkeling van uw baby. Een maximaal toegestane tijd om een kind in een babyautostoeltje te leggen, is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden. Let er wel op dat het gebruik op de kinderwagen, thuis of in een wipstoeltje optelt bij de tijdsduur in de auto.

Lange autorit

Soms komt u er niet onderuit om toch een langere autorit te maken. Zolang uw baby veilig in het babyautostoeltje ligt, heeft een enkele keer een lange zit ook niet direct grote gevolgen voor de motorische ontwikkeling van uw baby. Let er tijdens de rit dan wel goed op dat u voldoende lange pauzes neemt. Haal uw kind uit de stoel en leg het op een vlakke ondergrond, zodat het naar hartenlust kan bewegen spartelen, rekken en strekken.

Kinderautostoel

Een kinderautostoeltje is bedoeld voor kinderen van 13 tot 18 kilo, ongeveer van één tot vier jaar. Deze ‘groep 1’ stoeltjes bevestig je op de autostoel of bank. Je kind wordt in de autostoel met een 5-puntsgordel vastgemaakt en
kijkt met de rijrichting mee. Maar het is veiliger om je kind tegen de rijrichting in te vervoeren. Dit kan in speciale modellen. Een kinderautostoel biedt door zijn 5-puntsgordel veel meer veiligheid dan een zittingverhoger. Daarbij is het wel van belang dat je je kind op de juiste manier vastzet. Pas bij 18 kilo, gemiddeld ruim 4 jaar, is een kind te groot voor een kinderautostoel en is het tijd om over te stappen naar een zittingverhoger.

Kooptips R44-kinderautostoel

 • Het autostoeltje moet volgens de wet voldoen aan de nieuwste Europese veiligheidseisen (ECE 44/03 of 44/04). Dit is te zien aan het keuringslabel waarop in een rondje de letter E plus een getal staat. Het goedkeuringsnummer staat hieronder en moet beginnen met 03 of 04.
 • Het autostoeltje moet passen bij het gewicht van uw kind. Dit staat ook aangegeven op het keuringslabel. Vaak wordt bij de verkoop ook de leeftijd vermeld, maar let op: het ene kind kan op dezelfde leeftijd veel zwaarder zijn dan het andere.
 • Koop alleen een tweedehands autostoeltje als u zeker weet dat het niet betrokken was bij een aanrijding en niet beschadigd is.
 • Neem bij het kopen van een kinderautostoel niet alleen uw eigen auto, maar ook uw kind(eren) mee. Controleer of het autostoeltje goed voor- en achterin de auto kan worden bevestigd en laat uw kind verschillende stoeltjes uitproberen.
 • Kijk bij de aanschaf ook naar de grootste stand van de autostoel, uit een grote stoel groeit je kind niet zo snel, daardoor kun je langer wachten met de overstap naar een zittingverhoger en dat is veiliger voor het kind.

Gebruiktips kinderautostoel

 • Het goed monteren in de auto van een autozitje is van essentieel belang voor het veilig vervoeren van uw kind.
 • Lees de gebruiksaanwijzing van het autozitje zorgvuldig en volg de instructie nauwkeurig op.
 • Het autozitje mag na montage nog maar een beetje speling hebben in voor- en zijwaartse richting.
 • Zorg ervoor dat de ruimte tussen uw kindje en de gordels van het autostoeltje maximaal twee vingers is (een kind heeft de ene dag dikkere kleding aan dan de andere).
 • Vervoer uw kindje zo lang mogelijk in een kinderautostoel als hij hier qua lengte en gewicht nog in past. Zelfs als uw kind al voldoet aan het minimumgewicht van een zittingverhoger. Dit is veiliger voor het kind.
 • Als u een botsing heeft gehad met de auto, vervang dan de autostoel. Het stoeltje kan namelijk beschadigd zijn zonder dat u dit aan de buitenkant ziet.

Zittingverhoger

Een zittingverhoger is er voor kinderen vanaf 18 kilo. De meeste zittingverhogers worden niet aan de autostoel bevestigd. Sommige maken gebruik van de ISOfix-punten. In beide gevallen maakt je kind gebruik van de
autogordel. Doordat je kind met dit zitje hoger komt te zitten, loopt de schuine gordel niet in de nek, maar over de schouder. Ook loopt de heupgordel hierdoor netjes over de heupen en niet over de buik. Er zijn zittingverhogers
met en zonder rugleuning te koop. Kies er liever eentje mét rugleuning: deze biedt bescherming bij een zijwaartse aanrijding en de autogordel kan beter over het sleutelbeen van je kind geleid worden.

Kooptips zittingverhoger

 • De zittingverhoger moet volgens de wet voldoen aan de nieuwste Europese veiligheidseisen (ECE 44/03 of 44/04). Dit is te zien aan het keuringslabel of –sticker waarop in een rondje de letter E plus een getal staat. Het goedkeuringsnummer staat hieronder en moet beginnen met 03 of 04.
 • Koop een zittingverhoger met rugleuning. Deze is meestal in hoogte verstelbaar en zorgt voor betere zijwaartse steun en bescherming bij aanrijdingen van opzij. Ook zorgt de rugleuning voor een betere geleiding van de gordel.
 • Koop alleen een tweedehands zittingverhoger als u zeker weet dat het niet betrokken was bij een aanrijding en niet beschadigd is.
 • Neem bij het kopen van een zittingverhoger niet alleen uw eigen auto, maar ook uw kind(eren) mee. Controleer of de zittingverhoger goed voor- en achterin de auto kan worden geplaatst en laat uw kind de zittingverhoger uitproberen.
 • Bij ISOFIX zittingverhogers wordt gebruikgemaakt van de ISOFIX bevestigingspunten, het kind maakt gebruik van de autogordel. Kijk goed of in de auto de ISOFIX-bevestigingspunten goed zitten ten opzichte van de gordel, gebruik anders de zittingverhoger zonder ISOFIX.

Gebruiktips zittingverhoger

 • Zet uw kind goed vast met de autogordel. Het diagonale gedeelte van de gordel moet goed over de borst en het sleutelbeen lopen, zodat deze niet in de hals snijdt. Het heupgedeelte van de autogordel moet goed over het bekken lopen en niet over de buik van uw kind.
 • Het bevestigingspunt van autogordels kan vaak in hoogte versteld worden. Zet deze bij kinderen in de laagste stand. Let op, je mag nooit het diagonale deel van de gordel achter het lichaam langs laten en gebruik geen gordelgeleider.
 • Blijf gebruik maken van een zittingverhoger, zolang de gordel zonder verhoger over de hals van uw kind loopt in plaats van over de schouder. Dus ook als uw kind al langer is dan 1,35 meter en/of meer dan 36 kg weegt.
 • Als u een botsing heeft gehad met de auto, vervang dan de zittingverhoger. Hij kan namelijk beschadigd zijn zonder dat u dit aan de buitenkant ziet.

In de autogordels

Kinderen langer dan 1,35 meter maken gebruik van de gewone autogordels. De meeste kinderen zijn dan ongeveer acht of negen jaar oud. Let goed op, want in de meeste auto’s past een kind van 1,35 meter nog niet goed in de gewone gordels. De zitting is vaak te diep om de knieën goed te buigen en het is belangrijk dat de gordel goed over de heupen en het sleutelbeen loopt. Je kunt meten of je kind lang genoeg is door het kind op de stoel te laten zitten met de gordel om. Als de gordel niet goed zit, maak dan nog gebruik van een zittingverhoger. Eventueel zonder de rugleuning.

Gebruiktips autogordels

 • Maak altijd gebruik van de autogordel.
 • Het bevestigingspunt van autogordels kan vaak in hoogte versteld worden. Zet deze bij kinderen op een zittingverhoger in de laagste stand.
 • Laat het diagonale deel van de gordel nooit achter de rug langs lopen, dit is verboden en onveilig.
 • Gebruik geen gordelgeleider, deze zijn niet toegestaan.

Bron: www.veiligheid.nl