Veilig in bad en onder de douche

Voordat je je kindje in bad (of onder de douche) gaat doen zorg dan dat je alles vooraf klaar hebt liggen.

  • Laat de telefoon rinkelen als je met je kindje bezig bent.
  • Laat geen oudere kinderen op je kindje passen als je wegloopt.
  • Zorg ervoor dat het badje altijd de juiste temperatuur heeft, 37 graden is de juiste temperatuur. Test de temperatuur met hand, elleboog of een badthermometer.

Als je kindje al wat ouder is

Zorg dat je kind niet bij de warme kraan kan of scherm deze af met een badkraanbeschermer.Let op: ook een thermostaatkraan kan aan de buitenkant heet worden.
Sommige typen thermostaatkranen hebben een ‘cool-touch’. De buitenkant van de kraan wordt dan nooit warmer dan de ingestelde watertemperatuur. Een kind kan dan gerust de kraan vastpakken zonder vervelende gevolgen. Heb je een gewone badkraan, let dan op het volgende:

  • Vul het bad eerst met koud water en dan pas met warm water
  • Doe eerst de warme kraan dicht en dan pas de koude
  • Leer je kind vanaf twee jaar de betekenis van de rode en de blauwe kleur op de kraan. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden
  • Verlaag de watertemperatuur in je cv-installatie of laat deze lager afstellen door je cv-monteur. Vaak staan deze installaties zo afgesteld dat het water wordt verhit tot 65 graden (bij oude geisers soms tot 90 graden!). Als je alleen de warme kraan openzet, dan komt er dus water uit met deze temperatuur. Wanneer je de warmwaterinstallatie afstelt op een temperatuur tussen de 49 en 54 graden, dan duurt het tussen de 30 sec (bij 54 graden) en 10 minuten (bij 49 graden) voordat je kind een brandwond oploopt.

Bron:Veiligheid.nl

Badje met standaard

Zorg dat de standaard op een droge stevige ondergrond. Dit geldt ook voor de standaard van de zogenaamde bademmer (Tummytub) staat.

Doe je je kindje in het grote bad dan zijn er speciale badzitjes. Hier zijn wel de meningen, wat betreft de veiligheid, over verdeeld.
Zet je je kindje in zo’n badzitje, zorg er dan voor dat je het NOOIT alleen laat zitten, blijf er altijd bij.
Zorg ervoor dat je kindje niet bij de kraan kan, ook al kunnen ze de kraan niet opendraaien, de kraan zelf kan heet zijn waardoor ze zich kunnen verbranden, zie kraanbeschermers.

Douchen met je kindje

Het is heerlijk om met je kindje te gaan douchen maar er schuilt ook een gevaar aan vast.
Je kindje kan glad en glibberig worden waardoor het vasthouden bemoeilijkt wordt.
Wil je toch graag douchen met je kindje dan kun je overwegen om een draagdoek voor de onder de douche te kopen, deze hebben gaatjes waar het water doorheen kan lopen en je kunt je baby makkelijker wassen. Ook zijn er speciale douche handschoenen te koop waarmee je meer grip hebt op je kindje.