VeiligheidAls ouder (of oppas) ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je kind.
Je hoort ze te beschermen tegen alle gevaren in en om het huis, op school, in de buurt van water, in het verkeer, etc.. Hieronder gaan we algemeen in op veiligheid, in de belletjes gespecificeerd.

Babyproof huis = onderdeel babyuitzet

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je baby. Bij de aankopen voor je babyuitzet let je volop op de veiligheid, maar hoe veilig is jouw huis voor een baby? Je hebt goed nagedacht over de voeding, je kiest met zorg een babyfoon die bij jullie situatie past en je hebt een autostoeltje op het oog dat aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet. Je hebt op een aantal kinderdagverblijven gesprekken gehad om de sfeer te proeven en te zien hoe het met de veiligheid is gesteld.

Toch blijkt dat de veiligheid in de belangrijkste omgeving van jonge baby’s, gewoon thuis, vaak nog te wensen overlaat. Vandaar dat we je nog een en ander willen vertellen over de veiligheid in huis.

Als je kindje net is geboren lijken maatregelen nog niet direct nodig, je baby kruipt en loopt nog niet en kan nog geen kastjes openmaken.

Ook een pasgeborene kan al in levensgevaarlijke situaties terechtkomen en kun je natuurlijk beter tijdig de stopcontactbeveiliging hebben aangebracht en de hekjes bij de trap maar beter al lang geïnstalleerd hebben voor het moment dat je baby – soms onverwacht vroeg – gaat kruipen, dan dat je plots voor nare verrassingen komt te staan.

Beter te vroeg dan te laat

Het credo ‘beter te vroeg dan te laat’ is hier zeker van toepassing. Zelfs de kamer van een pasgeboren baby kan onveilige elementen bevatten, zoals een hemeltje boven de wieg wat je kindje kan vastgrijpen.
Zitten hier decoraties op die ze kan lostrekken en in kan slikken? Zit het hemeltje zelf goed vast, kan je baby niet in de stof verstrikt raken?
Is de babymobiel van veilig materiaal en hangt deze hoog genoeg? Zorg bovendien dat je baby vanuit de wieg of het aankleedkussen niet bij de hete verwarming kan.

Veiligheid in huis kan beter

“Ouders met een eerste kind zijn onvoldoende voorbereid op mogelijke gevaren in huis”, uit onderzoek van Erasmus MC en Veiligheid NL blijkt onder andere dat driekwart van de nieuwe ouders geen traphekje heeft geïnstalleerd en hun schoonmaakmiddelen onveilig opbergt. De onderzoekers pleiten ervoor dat ouders op tijd veiligheidsmaatregelen nemen. Ze publiceerden hun bevindingen online in het wetenschappelijk tijdschrift PloS ONE.
Ongevallen kleine kinderen vaak te voorkomen

In Nederland worden jaarlijks 3.700 kinderen van 0 tot 4 jaar behandeld op de eerste hulp, alleen al als gevolg van een val van de trap. Ongeveer 1.400 jonge kinderen worden behandeld voor een vergiftiging.

De meeste ongevallen gebeuren bij 1- en 2-jarigen. “Ieder kind dat een ongeluk krijgt wat eenvoudig voorkomen kan worden, is er één te veel”, zegt Hein Raat, hoogleraar jeugdgezondheidszorg bij Erasmus MC. Hij pleit ervoor dat ouders met jonge kinderen op tijd maatregelen nemen. Om je hierbij te helpen bespreken we in ons dossier babyuitzet in het algemeen en vervolgens per ruimte welke maatregelen je kunt nemen om je huis een veilige omgeving voor je baby, en later peuter, te laten zijn

Bron: babyopkomst