Seks tijdens en na de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er geen enkel probleem om seks te hebben. Het zal naarmate de zwangerschap vordert wel wat aanpassen worden wat betreft de standjes. Zolang het prettig is voor beide is het prima.
Je kunt je kindje niet beschadigen door penetratie met je penis.
Het kan zijn dat jij of je vrouw minder zin heeft in seks maar het kan ook zo maar zijn dat het juist het omgekeerde is en dat jullie of één van jullie juist héél erg veel zin heeft. Dit is bij iedereen anders.
Tot het eind van de zwangerschap kunnen jullie gewoon seksueel actief zijn maar zodra het water is gebroken of dat er al enige ontsluiting is, is het af te raden, dit in verband met infectiegevaar.

Na de zwangerschap

Na de zwangerschap komt er eerst een herstelperiode voor je vrouw. Ze heeft misschien hechtingen die nog moeten genezen. De baarmoedermond is na ongeveer 17 dagen geheel gesloten zodat er geen infectiegevaar meer is. Het is verstandig om de eerste 3 weken geen seks te hebben. Daarna ligt het aan jullie beide of de zin er is. Het kan best even angstig zijn om weer voor het eerst na de geboorte seks te hebben, neem de tijd en spreek je gevoel uit en laat je vrouw aangeven wat en of ze het prettig vindt. Misschien is ze er nog lang niet aan toe, heb daar begrip voor.