Je lichaam tijdens zwangerschap

In een vrouwenlichaam verandert er heel veel tijdens een zwangerschap.
Je borsten, je buik, je gewicht, je haar, je gebit, je nagels en je huid.

Je borsten

Zodra je zwanger bent zul je waarschijnlijk als eerste je borsten gaan voelen. Ze groeien en worden misschien wat gevoeliger.

Je buik

Je buik begint ook te groeien, logisch natuurlijk. Bij de één gaat dat sneller dan bij de ander. Een kleinere of grotere buik zegt helemaal niets over de groei van je kindje. Om even een bakerpraatje uit de wereld te helpen, de vorm van je buik zegt niets over het geslacht van je baby.

Je gewicht

Wat betreft je gewicht, je zal gemiddeld zo’n 12 kilo aankomen. Je baby is goed voor zo’n 3 kilo dan heb je nog het vruchtwater, de placenta, extra bloed en extra gewicht van de baarmoeder en natuurlijk toename van het vetweefsel en door toename van oestrogeen houden je borsten meer vocht vast.

Je gebit

Vroeger zeiden ze: elke zwangerschap kost een tand of kies. Dat kwam omdat de hygiëne van het gebit niet zo belangrijk was. Dat is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig gaat iedereen elk half jaar naar de tandarts en zorgen we veel beter voor ons gebit. Door hormonale schommelingen kan je tandvlees wat gaan bloeden, om dit tegen te gaan kun je flossen en stoken.
Door de zwangerschap kunnen je nagels sneller breken. Gebruik in dit geval nagelversterker.

Je haar

Je haar kan, door de betere doorbloeding van je lichaam, sneller groeien.
De kwaliteit van je haar kan achteruit gaan. Na de zwangerschap zal dit zich allemaal herstellen.

Striae

Striae ofwel zwangerschapstriemen, wat zijn dat?
Het zijn strepen die op je huid ontstaan door de snelle groei van je lichaam. Ze kunnen op je buik, benen en borsten, heupen en armen zitten.
Deze gaan helaas na de zwangerschap niet weg. Er zijn wel crèmes op de markt waarvan ze beweren dat ze helpen om striae tegen te gaan.