Babyziektes en babykwaaltjes

Allergie

Een allergie is een afweerreactie van het lichaam, men is overgevoelig voor een bepaalde stof.
Bij baby’s komt nog wel eens koemelkallergie voor, dan is je baby allergisch voor het eiwit dat in koemelk zit.
De klachten: huiduitslag, eczeem, jeuk, opgezwollen huid, astma, bronchitis, oogklachten, neusklachten, overgeven, buikpijn, diarree, verstopping, misselijkheid en extreem veel huilen.
Het kan zelfs leiden tot een anafylactische shock, hierbij reageert het lichaam zo sterk dat de bloeddruk heel snel daalt waardoor de baby in shock raakt.

Astma

Dit is een aandoening van de luchtwegen. Bij een baby wordt het meestal veroorzaakt door een virus. De baby zal bij astma een wat zagende ademhaling hebben. Als de luchtwegen vernauwd zijn zal de baby een piepende ademhaling hebben.
Er zijn verschillende factoren die de prikkelbaarheid van de luchtwegen beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt, roken in het bijzijn van de baby, huisdieren, pollen, temperatuur, luchtvochtigheid of zelfs bij inspanning.

Berg

Berg is een huidaandoening op het hoofdje van de baby, het zijn vettige bruin-gelige korstjes. Men weet niet hoe het ontstaat.
Het is niet besmettelijk.
Je kunt het hoofdje van de baby insmeren met olie en na een paar uurtjes de schilfertjes voorzichtig met een kammetje verwijderen.
Gaat het niet weg neem dan contact op met de huisarts.

Bronchitis

Bronchitis wordt veroorzaakt door een virus. Na een verkoudheid blijft het hoesten lang aan. Je kindje zal wat geel-groen slijm ophoesten.
Over het algemeen wordt er niets aan gedaan omdat bronchitis vanzelf weer over gaat. Mocht het om een hardnekkige vorm gaan dan kan de arts antibiotica voorschrijven.

Bijoortje

Een bijoortje of preauriculair aanhangsel is een extra stukje huid aan het oortje, soms met een stukje kraakbeen erin. Het is een onschuldige aangeboren afwijking.
Het bijoortje wordt meestal in het eerste jaar na de geboorte verwijderd door de plastisch chirurg.

Cafe au lait vlek

Cafe au lait macula of CALM is een vlekje op de huid dat lichtbruin gekleurd is (gepigmenteerd). Het is een goedaardige, vlakke vlek.
De vlekjes kunnen variëren van een tot enkele centimeters.
Een CALM hoeft niet behandeld te worden maar kan als het cosmetische problemen geeft met een robijnlaser verwijderd worden.
Dit geeft niet altijd het gewenste resultaat.

Dwangstand voet

Soms worden er baby’s geboren waarvan het voetje dwars staat of omhoog tegen het scheenbeen. Als het voetje terug te duwen is in de normale stand dan spreken we van dwangstand. Is het voetje niet terug te duwen dan spreken we van een klompvoet. Bij een dwangstand gaat het voetje na een tijdje vanzelf weer in de normale stand staan. Men kan het wat stimuleren door het af en toe te masseren. Bij een klompvoet zal er een orthopeed geraadpleegd moeten worden want een klompvoet gaat niet vanzelf terug in de normale stand.

Eczeem

Eczeem of dauwworm is een huidaandoening. Waarom heet het ook wel dauwworm? Het eerste deel van het woord, dauw, betekent ook wel vochtig en het tweede deel, worm, betekent dat de uitslag op de huid ringvormig is. Het is niet besmettelijk. Eczeem uit zich door rode jeukende vlekjes op het gezicht. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van eczeem.

Erbe parese

Het zenuwvlechtwerk van de hals en oksel zijn hierbij beschadigd geraakt met als gevolg voor de baby, een verlamde arm. Veel kinderen met een erbse parese hebben ook vaak een gebroken sleutelbeentje.
Meestal herstelt het armpje vanzelf weer na een aantal weken. Het kindje mag niet opgetild worden onder de armpjes en men zal het armpje constant moeten ondersteunen.
Als het kindje ook een gebroken sleutelbeentje heeft zal dit ook vanzelf gaan herstellen.

FAS

Foetaal Alcohol Syndroom, de naam zegt het al, het heeft met alcohol te maken.
Als de aanstaande moeder overmatig alcohol gebruikt tijdens de zwangerschap kunnen er zich allerlei verschillende problemen voordoen bij het ongeboren kindje:

 • Het kindje zal een lager geboortegewicht en lichaamslengte hebben
 • De groei verloopt langzamer
 • Het kindje heeft een kleinere schedel, smalle bovenlip, platte neus, smalle oogspleetjes
 • Het zenuwstelsel zal zich niet goed ontwikkelen
 • Het voeden gaat moeizamer
 • Het kindje wordt hyperactief, zal slecht slapen en veelvuldig huilen
 • Het kindje krijgt taal- concentratie en geheugenproblemen
 • Het gemiddeld IQ van het kindje zal ongeveer 60 worden
 • Het gebruik van alcohol is daarom sterk af te raden:
  • 1 glas per dag is al schadelijk. Des te meer alcohol, des te schadelijker voor het ongeboren  kindje
  • 2 tot 5 glazen per dag leidt bij het ongeboren kindje tot minder intelligentie, minder goed geheugen en minder goede rekenvaardigheid
  • 6 glazen of meer per dag, te risicovol. Hierbij heeft het ongeboren kindje kans op FAS.

Geel zien

De helft van alle baby’s wordt een beetje geel in de eerste week na de geboorte.
Dit is normale geelzucht en kan geen kwaad., het is maar tijdelijk.
Blijft de baby geel zien dan zal de verloskundige of de kraamhulp bekijken hoe geel de baby is, of het oogwit en de slijmvliezen in de mond ook geel zien, of het lichaampje ook geel is, of hij alert is en goed drinkt en of hij genoeg poepluiers heeft.
Als de verloskundige of de kraamhulp het niet vertrouwd dan zal het advies zijn om naar het ziekenhuis te gaan en de concentratie van de bilirubine te meten.
Bilirubine is een stof die vrij komt bij de afbraak van rode bloedcellen. Baby’s hebben veel meer rode bloedcellen dan een volwassene.
Bilirubine moet eerst omgevormd worden door de lever om uit het lichaam te kunnen verdwijnen maar de lever van een pasgeboren baby is nog niet helemaal ontwikkeld waardoor in sommige gevallen de bilirubine onder de huid en in de slijmvliezen gaat zitten (geel zien).
In het ziekenhuis kunnen ze met speciale lampen het geel zien verhelpen.

Hand-, voet- en mondziekte

Is een besmettelijke aandoening die door een virus wordt veroorzaakt. Het gaat gepaard met pijnlijke kleine blaasjes in en rond de mond, aan de handpalmen en aan de voetzolen. In West Europa is het een meestal onschuldige, mild verlopende ziekte die zo nu en dan in kleine epidemieën voorkomt, vooral bij kleine kinderen. In Nederland en België komt hand-, voet- en mondziekte vooral in de zomer en herfst voor. In Azië komen grotere uitbraken voor, met soms een ernstiger verloop van de ziekte. De naam hand-, voet- en mondziekte moet niet verward worden met mond- en klauwzeer, dat uitsluitend voorkomt bij vee en door een ander virus veroorzaakt wordt.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van hand-, voet- en mondziekte?


In het merendeel van de gevallen verloopt de ziekte zonder, of met zeer lichte klachten. De ziekte kan beginnen met lichte koorts, misselijkheid, buikpijn, braken en keelpijn, Als er klachten zijn wordt hand-, voet- en mondziekte gekenmerkt door kleine (2-5 mm) blaasjes in de mond die vrij gemakkelijk stuk gaan en kleine oppervlakkige beschadigingen van het slijmvlies geven. Dat lijkt vaak op aften. Deze plekjes in de mond zijn vaak pijnlijk en bemoeilijken het eten en drinken wanneer ze in grote aantallen voorkomen. Kort na het ontstaan van plekjes in en rond de mond, volgen kleine blaasjes op de handpalmen en voetzolen (in aantal sterk variërend van 5 tot meer dan 100). Eerst zijn dat kleine rode vlekjes die verder uitgroeien tot kleine blaasjes. De blaasjes zijn vaak pijnlijk. In zeldzame gevallen kan het virus ernstige verschijnselen geven bij pasgeborenen, waardoor een kind hoge koorts kan krijgen en/of suf wordt. Men moet dan direct de huisarts waarschuwen.
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden (incubatietijd) is meestal 3 tot 6 dagen.

Hoe kun je hand-, voet- en mondziekte krijgen en hoe kun je anderen besmetten?


Hand-, voet- en mondziekte wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. Besmetting vindt vooral plaats via vocht uit de blaasjes, de lucht (hoesten), maar kan ook via ontlasting worden overgebracht. Bij toiletgebruik kunnen de toiletbril, de spoelknop en andere voorwerpen besmet raken. Door contact met deze voorwerpen kan het virus aan de handen komen en daarna in de mond terechtkomen. De ziekte is vlak voor er klachten zijn besmettelijk voor anderen. Na herstel kan het virus nog tijdelijk worden overgedragen.


Wie kan hand-, voet- en mondziekte krijgen en wie loopt extra risico?


Vooral jonge kinderen (tot 10 jaar) zijn gevoelig voor het ontwikkelen van hand-, voet- en mondziekte. Pasgeboren baby’s hebben, tot 10 dagen na de geboorte, een verhoogde kans op een ernstiger verloop. Daarnaast lopen mensen die geen antistoffen hebben, en die beroepsmatig werken met kinderen meer kans om de ziekte te krijgen.

Hoe kan hand-, voet- en mondziekte worden voorkomen?


Er is geen vaccin tegen hand-, voet- en mondziekte en er zijn geen medicijnen om de ziekte te voorkomen. Hand- en hoesthygiëne kunnen helpen om hand-, voet- en mondziekte te voorkomen.Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, dit na gebruik weg te gooien en daarna uw handen te wassen. Als u geen papieren zakdoekje bij de hand heeft, houd dan uw hand voor de neus en mond en was hierna uw handen. Leer kinderen dit ook te doen. Als een kind of volwassene hoest, is meestal niet duidelijk door welke ziekteverwekker dit wordt veroorzaakt. Het is daarom niet zinvol om iedereen die hoest te mijden.

Omdat bij pasgeboren baby’s, tot 10 dagen na de geboorte, hand-, voet- mondziekte ernstiger kan verlopen is het voor deze groep kinderen wel aan te raden om contact met hoestende en niezende mensen zoveel mogelijk te vermijden.
Daarnaast wordt goede ventilatie geadviseerd en kan goede algemene hygiëne helpen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. De volgende maatregelen zijn dan belangrijk:

 • Was de handen na gebruik van het toilet of na het helpen bij toiletbezoek van kinderen, na het verschonen van een kind, voor het bereiden van voedsel en voor het eten.
 • Maak minimaal eenmaal per dag, maar afhankelijk van de situatie vaker, het toilet schoon. Gebruik van gewone schoonmaakmiddelen is voldoende.
 • Werk van schoon (deurklink, kraan, trekker of drukknop) naar minder schoon (toiletbril, toiletpot). Gebruik schoonmaakdoekjes die voor het toilet zijn gebruikt niet voor andere schoonmaakwerkzaamheden.
 • Verschoon minimaal dagelijks de handdoek in het toilet, papieren handdoekjes hebben de voorkeur.
 • Houd de nagels kort.
 • Vermijd gemeenschappelijk gebruik van washandjes, handdoeken en tandenborstel.
 • Vermijd contact met vocht uit de blaasjes van kinderen met hand-voet-mondziekte
 • Reinig speelgoed wat kinderen in de mond nemen regelmatig.

Is hand-, voet- en mondziekte te behandelen?


Als er veel pijnlijke plekken in de mond zijn kan daar soms een verdovende zalf voor worden voorgeschreven door uw arts. Bij de meerderheid van de gevallen van hand-, voet- en mondziekte verdwijnen alle blaasjes weer na 1 week zonder littekenvorming. Na het doormaken van hand-, voet- en mondziekte ontstaat (langdurige) immuniteit tegen het specifieke virus dat de ziekteverschijnselen veroorzaakte. Hand-, voet- en mondziekte kan door verschillende virussen veroorzaakt worden. Bij besmetting met een ander type virus kunnen daarom dezelfde verschijnselen opnieuw optreden.

Kan iemand met hand-, voet- en mondziekte naar kindercentrum, school of werk?


Iemand met hand-, voet- en mondziekte die zich goed voelt kan gewoon naar het kindercentrum, school of werk. Hand-, voet- en mondziekte is al besmettelijk voordat er klachten zijn. Ook kun je besmet raken zonder ziek te worden. Thuishouden van kinderen met blaasjes op handen en voeten en of de mond helpt dan niet meer om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Informeer wel de leiding, omdat het om een besmettelijke ziekte gaat. De leiding kan dan in overleg met de GGD andere ouders informeren, zodat die alert kunnen zijn op verschijnselen van hand-, voet- en mondziekte bij hun kind.

Heupafwijking

Ook wel heupdysplasie genoemd is een afwijking van het heupgewricht. In een normale situatie staat de heupkop precies in de heupkom, bij een dysplasie is de kom niet voldoende ontwikkeld waardoor de kop van de heup omhoog glijdt.
Bij baby’s ziet men dan dat de beenplooien niet symmetrisch zijn.
Soms is een beentje ook korter dan de andere.
Het is van belang dat deze afwijking snel wordt geconstateerd want op latere leeftijd zal het kind dan meerdere malen geopereerd moeten worden.
Door middel van echo’s en röntgenfoto’s kan de diagnose worden gesteld.
Is er inderdaad sprake van dysplasie dan zal het kindje door de orthopeed een spreidbroek aangemeten krijgen die hij dan ongeveer 2 maanden zal moeten dragen.
Heeft dit alsnog niet voldoende geholpen dan zal er overwogen worden om te opereren en dan zal het kindje in een gipsbroek moeten.

Hib ziekten

Hib is de afkorting voor de Haemophilus influenzae type b-bacterie. Deze bacterie wordt door hoesten en niezen van de ene persoon op de andere overgebracht. Gelukkig is men sinds 1993 op landelijke schaal begonnen met het inenten tegen Hib-ziekten. Wanneer je kind besmet raakt door de Hib-bacterie, kan hij hersenvliesontsteking (ook wel meningitis) krijgen. Dit is een zeer ernstige ziekte.
2% van de kinderen die op deze manier hersenvliesontsteking krijgt, overlijdt uiteindelijk. 10% houdt een ernstige handicap over aan de ziekte. Zo kan je kind doof worden, epilepsie krijgen of een geestelijke achterstand ontwikkelen. Naast hersenvliesontsteking kan de Hib-bacterie nog andere ernstige aandoeningen veroorzaken. Zo kan het strotklepje van je kind bij besmetting ernstig opzwellen, waardoor het gevaar ontstaat dat hij stikt. Ook de gewrichten van je kind kunnen ontstoken raken door de Hib-bacterie.
Hoe kunnen Hib-ziekten worden voorkomen?
Vaccinatie met het Hib-vaccin biedt volledige bescherming tegen Hib-ziekten. Je kind krijgt dit vaccin meestal samen met de DKTP-inenting. Heel soms kan het Hib-vaccin bijwerkingen vertonen. Je kind kan last krijgen van roodheid, pijn op de injectieplaats, koorts, diarree of overgeven, of huilerig worden.
Als je kind is ingeënt tegen Hib-ziekten, betekent dat overigens niet dat je kind ook is beschermd tegen hersenvliesontsteking. Hij kan namelijk nog steeds hersenvliesontsteking krijgen die door een andere bacterie of virus wordt veroorzaakt.

Hoofdbonken

Sommige kinderen bonken met hun hoofd tegen het uiteinde van het bed, rollen hun hoofd hard heen en weer in hun kunnen of laten hun hoofd vallen in het kussen of op de matras.
Wiegen en hoofdrollen komt net zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Hoofdbonken komt drie keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Als je merkt dat je kind dit doet, kan je dat verontrusten als ouder.
Het is echter een normaal verschijnsel bij jonge kinderen en niets om je zorgen over te maken.


Op welke leeftijd komt het voor?


Dit soort verschijnselen komen over het algemeen voor aan het einde van het eerste jaar, met een piek tussen de 18 en 24 maanden en verdwijnen weer rond een jaar of 3.
Wiegen met het lichaam kan beginnen vanaf 6 maanden en hoofdbonken en hoofdrollen vanaf 9 maanden. Het komt voor bij ongeveer 1 op de 5 kinderen.


Waarom doen kinderen dit?


Rollen of bonken met het hoofd en wiegen met het lichaam doen kinderen om zichzelf te kalmeren. Voor kinderen is het een wereld van verschil tussen de drukte van de dag en de rust van de nacht. Door te hoofdbonken, hoofdrollen, het hoofd in het kussen te laten vallen, ritmische bewegingen maken of wiegen met het lichaam kan een kind zijn of haar energie ontladen om daarna rustig te kunnen slapen.
Het krijgen van tandjes komt ongeveer in dezelfde fase waarin kinderen hoofdbonken en hoofdrollen en voor sommige kinderen leiden deze bewegingen af van het vervelende gevoel van het krijgen tanden. Andere kinderen vertonen symptomen van hoofdrollen en hoofdbonken tijdens de fase waarin ze leren lopen, alsof ze de druk van de spanning van overdag willen ontladen in bed.
Kinderen kunnen ook gaan hoofdbonken en hoofdrollen wanneer ze teveel en te vaak worden blootgesteld aan een te drukke omgeving die te overweldigend is.
Bonken of rollen met het hoofdje geeft ze rust. Bij frustratie en boosheid kan een kind tijdelijk hoofdbonken of rollen met het hoofd om hun woede kwijt te raken.
Ten tijden van stress of wanneer ingrijpende gebeurtenissen in het leven van uw kind plaatsvinden kunnen de symptomen verergeren. Maar hoofdbonken hoeft niet meteen te duiden op een emotioneel probleem.


Kan een kind zichzelf verwonden door hoofdbonken?


Bij een kind zonder lichamelijke beperking is de kans klein dat hij of zij zichzelf verwondt. Uiteraard in het belangrijk ervoor te zorgen dat er geen scherpe randen of dingen in de buurt van het hoofd zijn. U kunt natuurlijk ook zachte doek of platte kussen aan het hoofdeinde van het bed of tegen de muur bevestigen.


Wanneer moet ik een dokter raadplegen?


De meeste kinderen bonken met het hoofd gedurende ongeveer 15-20 minuten wanneer ze gaan slapen. Soms nog een keer gedurende de nacht. Wanneer uw kind verder blij en gezond is, is er niets om zorgen over te maken.
Voorkomen dat uw kind dit doet is niet echt mogelijk. Verreweg de meeste kinderen groeien er gewoon overheen. Soms helpt het om zachtjes muziek te laten spelen, of een tikkende klok in de slaapkamer op te hangen.
Kijk of uw kind geen oorontsteking heeft of ergens anders pijn van kan hebben.
Bezoek uiteraard wel een dokter wanneer u de indruk heeft dat uw kind eronder lijdt. Ook wanneer de verschijnselen langer dan 3 of 4 jaar voorkomen is het aan te raden dit met een arts te bespreken.

Huilbaby

De enige manier waarop een baby kan aangeven dat er iets aan de hand is, is huilen.
Wanneer huilt een baby:

 • als het honger heeft
 • een vieze luier heeft
 • zich niet zo lekker voelt
 • krampjes heeft
 • slaap heeft
 • behoefte heeft aan knuffelen
 • etc.

Er zijn ook baby’s die zichzelf in slaap huilen.

Als je baby meer dan drie uur per dag huilt en dat minstens drie keer in de week gedurende drie achtereenvolgende weken spreekt men van een huilbaby.
Als ouder ben je radeloos als je niet weet waarvoor je kindje zoveel huilt.
Wacht nooit te lang met hulp zoeken als je het gevoel hebt dat er iets niet in orde is met je kindje, het kan ook een lichamelijk probleem zijn.

Kinkhoest

Is een aandoening aan de neus, keel en longen en gaat gepaard met hevige hoestbuien. Hoestbuien kunnen zelfs leiden tot overgeven of benauwdheid. Het wordt veroorzaakt door een bacterie.
Het heeft een incubatietijd van 7 tot 10 dagen. Dan na een week of twee worden de hoestbuien erger en kan men zelfs blauw aanlopen en taai slijm opgeven. Bij baby’s is voorzichtigheid geboden daar het zelfs kan leiden tot overlijden in verband met ademstops. Kinkhoest is gevaarlijk voor kinderen die niet zijn ingeënt omdat de kans bestaat op hersenafwijkingen. Zuigelingen met kinkhoest worden over het algemeen altijd opgenomen in een ziekenhuis.

KISS en KIDD syndroom

KISS (Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie)

Het houdt in dat het bovenste deel van de nek niet of nauwelijks beweegbaar is zodat ernstige afwijkingen kunnen ontstaan in bijvoorbeeld het gedrag, de motoriek en de ontwikkeling van het kind.
De oorzaak is mogelijk in verband te leggen met de bevalling.
Het kind zal onder behandeling van een manueel therapeut of osteopaat komen.
Indien men er snel bij is zal het voor het kind geen schade opleveren maar als men de diagnose te laat stelt dan zal het overgaan in het KIDD syndroom.


Symptomen van KISS:


 • een scheve hoofdstand
 • slecht slapen
 • driftig zijn
 • aankleden geeft problemen
 • koude handjes en voetjes
 • symmetrie van het hoofd is niet goed
 • slikt niet goed
 • kwijlt veel
 • is laat met praten
 • trekt aan oor of haar aan één kant
 • zal niet kruipen maar al snel gaan staan.


KIDD (Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie)


Symptomen van KIDD:


 • hoofdpijn (chronisch)
 • concentratie- een leerproblemen
 • dyscalculie (leerprobleem rekenen)
 • driftig
 • doorgezakte voeten
 • holle rug
 • trage ontwikkeling motoriek
 • struikelen vaak over hun eigen benen
 • blijft achter in sport
 • niet goed kunnen fietsen
 • onzeker
 • slecht slapen
 • hoogtevrees

Alles is terug te voeren op de stand van de nek.
Een kind met KIDD zal behandeld worden door een manueel therapeut of een ostheopaat.

Klompvoet

Een klompvoetje (medische term: pes equinovarus adductus) is meestal een aangeboren afwijking van het voetje (of de voetjes) maar kan ook in de baarmoeder ontwikkeld zijn doordat het voetje knel heeft gezeten doordat er te weinig vruchtwater was of dat er een meerling zwangerschap was.
Het houdt in dat het voetje een abnormale stand heeft, bijvoorbeeld:

 • het hieltje is naar binnen gekanteld
 • het voetje is naar binnen gericht
 • het voorvoetje wijst naar binnen (vorm van een komma).

De oorzaak is onbekend, wel speelt erfelijkheid een rol.
Het komt 2x zoveel voor bij jongens als bij meisjes.
1 op de 1000 baby’s wordt geboren met 1 of 2 klompvoetjes.
Behandeling dient het liefst binnen de 3 tot 6 dagen na de geboorte plaats te vinden.
Eerst zal het voetje gegipst worden en als na een tijdje het voetje nog niet voldoende is hersteld zal een operatie moeten volgen.
20% is na het gipsen hersteld en 80% zal een operatie nodig hebben.
Bij de operatie zullen de banden en pezen losgemaakt en verlengd worden. Daarna zal het voetje weer in het gips worden gezet en na het gips worden door een speciale schoenmaker de zogenaamde ‘nachtlaarsjes’ aangemeten die het kindje 23 uur per etmaal zal moeten dragen.

Koemelkallergie

Een allergie is een afweerreactie van het lichaam, men is overgevoelig voor een bepaalde stof.
Bij baby’s komt nog wel eens koemelkallergie voor, dan is je baby allergisch voor het eiwit dat in koemelk zit.
De klachten: huiduitslag, eczeem, jeuk, opgezwollen huid, astma, bronchitis, oogklachten, neusklachten, overgeven, buikpijn, diarree, verstopping, misselijkheid en extreem veel huilen.
Het kan zelfs leiden tot een anafylactische shock, hierbij reageert het lichaam zo sterk dat de bloeddruk heel snel daalt waardoor de baby in shock raakt.
Meestal word in het eerste levensjaar deze allergie geconstateerd omdat het kindje in dit jaar heel veel melk drinkt.
Is er een allergie voor koemelk geconstateerd dan zal worden overgegaan op hypoallergene voeding.

Koortsstuip

Een koortsstuip is een aanval waarbij de hersenen niet goed functioneren op het moment dat een kind koorts heeft. Het is een soort kortsluiting in de hersenen omdat de hersenen nog niet goed gerijpt zijn.
Het lijkt een beetje op een epileptische aanval. Het lichaampje van het kindje zal een paar minuten erg gaan schokken en het kindje kan bewusteloos raken.
Voor ouders is het erg eng om te zien maar er is nog nooit een kindje overleden aan een koortsstuip.
Het gebeurt bij vrij veel kinderen. Over het algemeen groeien ze er overheen.
Het laat geen hersenbeschadiging na.
Heeft het kindje vrij veel of langdurige koortsstuipen dan zal medicatie worden voorgeschreven (diazepam).
Paracetamol gaat geen koortsstuipen tegen.
Indien men paracetamol tabletten geeft omdat het kind erg ziek is doe dit dan om de 4 tot 6 uur want niet regelmatig paracetamol geven zorgt weer voor temperatuur schommelingen waardoor het kind juist een stuipje kan krijgen.
Bij paracetamol zetpillen geldt de regel om de 8 uur een zetpil.

Kramp of buikkrampjes baby

Wanneer heeft een baby nu krampjes? Als het kindje veel huilt en de beentjes steeds afwisselend intrekt tijdens of na de voeding kan men er van uit gaan dat het kindje last heeft van krampjes.
Er zijn verschillend oorzaken voor, (de darmpjes zijn nog niet geheel ontwikkeld waardoor ze gevoelig zijn) het kindje krijgt te veel lucht binnen tijdens het voeden, het heeft te harde ontlasting of het heeft een koemelkallergie.
Zorg daarom voor rust tijdens het voeden en zorg dat de speen constant vol is met melk als het kindje drinkt.
Zorg bij borstvoeding dat je oplet wat je eet. Bepaalde scherpe kruiden, uien, knoflook, chocolade, koffie en frisdrank met koolzuur kunnen krampjes veroorzaken.
Het masseren van het buikje wil nog wel eens helpen evenals een warm badje. Het kindje op je onderarm leggen met het buikje naar beneden of over je schouder leggen zodat er een beetje druk op het buikje wordt uitgeoefend kan ook helpen.

Krentenbaard

Een ander woord voor krentenbaard is impetigo.
Het wordt veroorzaakt door een bacterie, de stafylokokken of streptokokken bacterie.
Krentenbaard is een infectie die meestal voorkomt in het gezicht, rond de neus en/of mond. Het is erg besmettelijk. Het zijn rode vlekjes/bultjes.
Zodra de bultjes, die gevuld zijn met gelig vocht, opengaan is besmettingsgevaar het hoogst.
Het wordt overgebracht door hoesten of niezen.
Veel mensen hebben de bacterie bij zich zonder ziek te zijn.
Het is van belang dat er zorgvuldig met hygiëne wordt omgegaan, goed handen wassen, speelgoed schoonmaken en kinderen niet te dicht in de buurt van een baby laten komen. Baby’s zijn erg gevoelig voor virussen en bacteriën.
Is men besmet dan wordt aangeraden direct naar de huisarts te gaan,  die zal een antibioticazalf voorschrijven.

Liesbreuk, waterbreuk en navelbreuk

Een lies-, water- of navelbreuk is een uitstulping.


Liesbreuk


Bij een liesbreuk uit zich dat in een bobbel in de lies. Er kan een gedeelte buikvlies of darm door een zwakke plek in de buikwand naar buiten worden gedrukt. Voor de baby kan dit heel pijnlijk zijn. Bij huilen kan de plek erg opzwellen.
Een liesbreuk is een aangeboren afwijking die niet te voorkomen is. Een liesbreuk gaat niet vanzelf weg maar zal operatief via een kijkoperatie of een endoscopie verholpen moeten worden. Het is niet ernstig maar er moet wel altijd, bij het signaleren, een huisarts geraadpleegd worden. Ook als het kind erg huilt en een harde buik heeft.


Waterbreuk


Een waterbreuk komt alleen voor bij jongetjes en is niet ernstig. De zaadbal is gevuld met vocht en aan de kant waar het vocht zich ophoogt zal de balzak opgezwollen zijn. Over het algemeen is het niet pijnlijk en kan het gewoon blijven zitten, het gaat na 1 tot 1 ½ jaar vanzelf weg. Pas als het na 5 jaar nog niet weg is zal operatief worden ingegrepen.
Een waterbreuk is een van meest voorkomende aandoeningen aan de balzak.


Navelbreuk


Dit is een breuk in de buikwand ter hoogte van de navel, er is dan een bultje zichtbaar.
Het defect wat in de buikwand zit noemt men de breukpoort. Het is niet helemaal duidelijk hoe een navelbreuk ontstaat. De een denkt dat het aangeboren is terwijl de ander van mening is dat het ontstaat tijdens de bevalling omdat de vrouw hard moet persen.
Het is niet of zeer zelden ernstig.
Voordat het kindje 3 jaar is zal het vanzelf zijn gesloten.
Als het na 3 jaar nog niet genezen is zal worden overwogen of men moet gaan opereren. Bij een kleine breuk, van minder dan 1 cm, zal de breukpoort worden gehecht en bij een grotere breuk zal gebruik worden gemaakt van een zogenaamd matje (mesh).

Lui oogje

Een lui oog is een oog dat zich niet goed ontwikkeld heeft. Bij kleine kinderen kan pas rond het 2e levensjaar bekeken worden of het echt om een lui oog gaat. Men test het kind dan door plaatjes te laten bekijken met het slechte oog. Meestal wordt het goede oogje afgeplakt zodat het slechte oog moet gaan werken maar soms wordt er ook in het oogje gedruppeld om de pupil te vergroten.
Het kan goed verholpen worden mits men er op tijd bij is.

Luieruitslag

Luieruitslag ontstaat door bepaalde stoffen die in urine en ontlasting zitten.
Doordat de natte luier op de huid zit gaat dit broeien en kan er irritatie ontstaan met als gevolg luieruitslag (luiereczeem of luierdermatitis).
Gebruik van zeep en geparfumeerde doekjes kunnen de luieruitslag verergeren. Was de billetjes met lauw water en droog ze goed. Ook de baby even een tijdje in de blote billetjes laten kruipen of lopen helpt mee tegen luieruitslag.
Verwissel tijdig de luier en bij katoenen luiers is het raadzaam om de luiers goed uit te koken en goed te spoelen. Zinkolie of zinkzalf werkt goed tegen luieruitslag.

Mazelen

Dit is een infectieziekte die gepaard gaat met hoge koorts en rode vlekken. Het is een erg besmettelijk virus. Het bevindt zich in de neus, keel en mond. Gelukkig komt het niet veel meer voor omdat de meeste kinderen zijn ingeënt.
Verschijnselen zijn: verkoudheid, hoesten, hoge koorts, rode ogen en witte vlekjes aan de binnenkant van de wangen.
Bij sommige kinderen kan er een ernstige vorm ontstaan waarbij een oorontsteking met blijvende gehoorschade, hersen(vlies)ontsteking met blijvende hersenbeschadiging en/of longontsteking kan optreden. Dit komt met name voor bij jonge kinderen en volwassenen die niet ingeënt zijn.

Mongolenvlek

Een mongolenvlek die je soms op de huid van een baby aantreft is een goedaardige “moedervlek”.
Het komt het meest voor bij Aziatische en donkere rassen (80 tot 100%). Het heeft niets te maken met een “mongooltje”.
Ze verdwijnen ook weer spontaan en komen het meest voor bij jongetjes. Er hoeft daarom ook niets aan gedaan te worden.


Hoe herken je een mongolenvlek?


 • grijze, blauwe of blauwzwarte vlek
 • verschillend van grootte
 • meestal op het stuitje, de billen of de rug
 • geen begrenzing aan de vlek (grillig van vorm)

Voor het 10e levensjaar zal de vlek verdwenen zijn.

Niet ingedaalde testikels

Een jongetje (of man) heeft altijd 2 testikels die zitten in de balzak (scrotum). Tijdens de zwangerschap zitten de testikels in de buik van het jongetje. In de laatste maand van de zwangerschap zakken de testikels in de balzak en zal het jongetje bij de geboorte 2 testikels in zijn balzak hebben zitten.
Soms komt het voor dat de testikels niet zijn ingedaald.
Men weet hier niet de reden van.
Soms kan een uroloog de testikels door een wrijvende beweging toch in de balzak krijgen, lukt dit niet dan zal het jongetje geopereerd moeten worden. Dit wordt meestal gedaan tussen de 6e en 12e maand.

Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is een vaatverwijding die is aangeboren. Hij bevindt zich in de nek.
Het is niet ernstig en komt bij 40% van de kinderen voor.
Het uit zich door rozige vlekjes in de nek die als je er op drukt even niet zichtbaar meer zijn.
Bij 10 tot 50% van de kinderen verdwijnt de vlek niet .
Het kan met behulp van laser verwijderd worden.

Oorpijn/oorontsteking

Bij oorpijn van je kindje is meestal het middenoor ontstoken. Dit kan vrij pijnlijk zijn.
Het vocht dat ontstaat door bacteriën in het oor drukt op het trommelvlies wat de pijn veroorzaakt. Soms springt het vanzelf open en zal de pijn aanzienlijk minder zijn doordat de druk eraf is.
Mocht het kind zo ziek zijn en koorts hebben, altijd een arts raadplegen. Roken is ook van invloed op het krijgen van een oorontsteking.
Het roken in dezelfde ruimte als waar het kind is, is een vaak voorkomende oorzaak van oorontsteking.
Ook als er onder de afzuigkap wordt gerookt.

Open ruggetje

Ook wel spina bifida genoemd.
Bij een open ruggetje sluiten de ruggenwervels zich niet goed rond het ruggenmerg.
Bij een lichte vorm (verborgen spina bifida) is de huid van de rug gesloten waardoor men het niet zo snel ontdekt maar bij een heftige vorm (open spina bifida) is ook de huid open en is zodoende ook duidelijk zichtbaar doordat het ruggenmergvlies naar buiten stulpt.
Het kindje zal al vroeg na de geboorte geopereerd moeten worden.
De stoornis zelf kan niet verholpen worden, het kindje zal altijd lichamelijk beperkt blijven.

Pseudo kroep

Pseudo kroep is een ontsteking in de bovenste luchtwegen die veroorzaakt wordt door een virus.
Veelal in de herfst en winter ziet men dit bij kinderen tot 6 jaar.
De slijmvliezen zwellen op waardoor ademhalen moeilijker gaat. Tijdens het ademen hoort men meestal ook een piepend geluid. De stem is meestal hees en er ontstaat een stevige hoest.
Warme dranken zoals thee met honing(honing niet in het eerste levensjaar) kunnen het slijm in de keel wat oplossen.
Ook wordt wel aangeraden om met het kind in de badkamer te gaan zitten en de douche te laten lopen, door de ontstane stoom kan de hoestprikkel wat verminderen.

Reflux

Reflux is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm.
Bij baby’s komt dit regelmatig voor. Het heeft te maken met de sluitspier van de maag. Deze is bij baby’s nog niet helemaal goed ontwikkeld.
We onderscheiden reflux in 2 soorten:
Bij gewone reflux zien we dat de baby regelmatig spuugt en bij verborgen reflux zal de baby niet spugen maar komt de voeding alleen terug in de keel en zal dan weer gewoon ingeslikt worden. Doordat de maaginhoud een sterk zuur bevat zal het kindje hier erg veel last van hebben.
Het bedje aan het hoofdeind wat hoger zetten wil nog wel eens helpen.
Bij flesvoeding kan men de voeding wat indikken met johannesbroodpitmeel.
houd het kindje na een voeding een half uurtje rechtop zodat de voeding goed kan zakken en geef meerdere keren per dag kleinere beetjes voeding.
Heeft het kindje in erge mate reflux altijd even naar de huisarts.

Rotavirus

Het Rotavirus veroorzaakt zeer heftige diarree vooral bij baby’s en jonge kindjes. Nagenoeg alle kindjes op de gehele wereld komen weleens in aanraking met dit virus, soms kan het zelfs de dood tot gevolg hebben. In Nederland en omstreken is het virus het meest actief in het vroege voorjaar en de winter.
Bijna 50% van alle diarree gevallen bij kindjes onder de 2 jaar worden door dit virus veroorzaakt. We kunnen stellen dat elk kindje tot 3 jaar minimaal 1x besmet is geweest door het Rotavirus. In 20% van de gevallen zijn er zelfs meerdere besmettingen geweest. Het virus is dermate besmettelijk dat het zelfs voor “mini” epidemieën zorgt op kinderdagverblijven.
Symptomen
Het virus uit zich onder andere door een waterdunne diarree, koorts en overgeven. De diarree kan wel een week duren, het braken meestal maar enkele dagen. Door de infectie wordt de darmwand aangetast, wat resulteert in problemen met het verteren van suikers en vetten. Een van de grootste problemen met Rotavirus is het gevaar van uitdroging. Dit uit zich door diep in de kassen liggende oogjes, ingevallen fontanellen, weinig plassen en droge slijmvliezen. Bij extreem uitdrogen kan dit virus dodelijk zijn. Gelukkig is dit maar in weinig gevallen zo. Over het algemeen richt het Rotavirus geen blijvende schade aan. Wel kan je kindje nog maandenlang overgevoelig reageren op melkproducten. Indicaties hiervan zijn winderigheid, bolle buikjes en slechte eetlust. Uiteraard kun je zodra je dit vermoedt de melkproducten vervangen door sojaproducten. Kindjes boven de 5 jaar zijn doorgaans sterk genoeg om het virus te weerstaan.

Zeer besmettelijk!
Hoewel de oorsprong niet echt bekend is weten we wel dat het virus zich in de ontlasting bevindt vanaf het moment dat de besmetting optreedt tot ongeveer 8 dagen erna. Meestal raak je dus besmet door “handcontact” en bijvoorbeeld speelgoed. De incubatietijd is ongeveer 2 dagen. Vooral in onhygiënische omstandigheden kan het virus zeer snel om zich heen grijpen. Zelfs het goed wassen van je handen kan nog onvoldoende zijn, er kunnen altijd virusdeeltjes op je huid achterblijven. Als je besmet bent maar je hebt nog geen symptomen dan besmet je dus ongemerkt mogelijk een heleboel anderen. Ondanks deze vermelding is het wel noodzakelijk dat je na elk toiletbezoek je handen goed wast met zeep. Het spreekt voor zich dat ook de handjes van je kindje na elk toilet bezoek gewassen dienen te worden.
Als je regelmatig, bijvoorbeeld als je in een kinderdagverblijf werkt, met “besmette” ontlasting in aanraking komt kan het verstandig zijn om handschoenen te dragen. Kleding die in aanraking gekomen is met mogelijke besmettingshaarden kun je het beste wassen op een temperatuur boven de 50 graden. Boven de 50 graden kan het virus namelijk niet overleven!
Vaccineren behoort tot de mogelijkheden
Door vroegtijdige vaccinatie kunnen veel infecties voorkomen worden. Ruim 85% van de baby’s wordt hierdoor beschermd tegen ernstige uitdroging en infecties.
Goed drinken
Goed drinken is van levensbelang! Zeker bij kindjes die last hebben van braken en diarree. Bij baby’s mag je gewoon doorgaan met borstvoeding (of kunstvoeding). Als extra vocht kunnen bijvoorbeeld water, babythee en rijstwater dienen. Ook fruitpapjes, brood en groentehapjes mogen gewoon, als het kindje aangeeft hier behoefte aan te hebben. Zonder medische indicatie c.q. aanbeveling zouden wij geen ORS geven. Aan wat grotere kindjes kan water, vruchtensap, lichte soep en bijvoorbeeld cola gegeven worden. Appelsap is minder goed omdat dit mogelijk de darmpjes irriteert. Vermijd te veel zoetigheid en geef je kindje waar het “zin” in heeft.
Doktersbezoek
Meestal gaat de diarree redelijk snel over en is een doktersbezoek niet noodzakelijk. Mocht je kindje echter meer dan 2 voedingen niet willen drinken, suf worden, als er bloed inde ontlasting komt of hoge koorts krijgen, ga dan toch langs je huisarts. Bij kindje boven de 1 jaar ga je naar de huisarts als de klachten langer dan 2 dagen aanhouden. Zeker als er andere klachten zoals bloed in de ontlasting, hoge koorts, keelpijn of oorpijn bij komen. Ook als je kindje in de war of suf wordt consulteer de huisarts! Bij twijfel... hetzelfde verhaal.
Tenslotte nog even dit; medicijnen hebben geen zin in het geval van een Rotavirusinfectie. Pijnstillers, antibraakmedicijnen en of diarree-stoppers zijn dus niet nodig. Bron: Kindjeopkomst

RS virus

Het Respiratoir Syncytieel virus (RSV) is een virus dat meestal een verkoudheid tot gevolg heeft. Bij kinderen is het de meest voorkomende oorzaak van lage luchtweginfecties. In de ‘R’  maanden (september t/m april) krijgen veel mensen het virus met in de meeste gevallen een flinke verkoudheid als gevolg. Het RS virus leidt bij volwassenen vaak alleen tot een neusverkoudheid, terwijl het bij baby’s of ouderen een heviger beeld kan geven. Je kunt elk jaar weer opnieuw geïnfecteerd raken met het RS virus, omdat je geen goede afweer tegen dit virus op kunt bouwen.


Kinderen risicogroep RS virus 


Kinderen onder de twee jaar en met name premature kinderen, vormen de grootste risicogroep om ernstig ziek te worden van het RS virus. Per jaar belanden ongeveer 1500 kinderen onder de vier jaar in het ziekenhuis vanwege dit virus, waarvan 10% uiteindelijk op de Intensive Care wordt opgenomen. Dit is te verklaren door het nog onrijpe afweersysteem op deze leeftijd. Ze zijn minder goed in staat het virus uit het lichaam te verwijderen waardoor ze ernstiger ziek worden dan op volwassen leeftijd. 


Oorzaak van infectie met het RS virus


Het RS virus is besmettelijk en wordt verspreid via kleine druppeltjes in de lucht en direct contact (via je handen bijvoorbeeld). Eén tot acht dagen na contact met het virus kunnen er ziekteverschijnselen optreden. Het goed wassen van de handen kan het verspreiden van het RS virus verminderen.
Bijna iedereen raakt in zijn leven wel een keer (maar meestal elk jaar opnieuw) geïnfecteerd met het RS virus. Specifieke oorzaken zijn er niet echt. Wel zijn er risicofactoren bekend die de kans op een RSV-infectie vergroten:

 • Afweerstoornis.
 • Ernstige hartafwijking.
 • Chronische longziekte.
 • Te vroeg geborenen (geboren voor 37 weken zwangerschap).

Leeftijd speelt ook mee. Kinderen tussen de nul en zes maanden vormen een grote risicogroep voor besmetting met het RS virus. Als je zo jong bent, heb je nog kleine luchtwegen die gemakkelijker verstopt raken door de ontsteking.

Onderzoek naar de rol van borstvoeding in het voorkomen van infecties bij kleine kinderen is niet altijd eenduidig. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat na de eerste levensmaand de afweerstoffen van de moeder (in de moedermelk) niet meer toereikend genoeg zijn om het kind te beschermen tegen het RS virus. Het RIVM stelt daarentegen dat borstvoeding juist wél helpt om pasgeboren baby's te beschermen tegen een RS-virusinfectie.


Symptomen van het RS virus bij kinderen


 • Neusverstopping en een loopneus.
 • Hoesten.
 • Na twee tot drie dagen kunnen zich vooral bij kinderen onder de twee jaar meer symptomen voordoen die duiden op bronchiolitis (ontsteking van de kleine luchtwegen in de longen).
 • Koorts.
 • Snelle ademhaling.
 • Piepende ademhaling.
 • Voedingsproblemen.
 • Neusvleugelen (de neusgaten verwijden zich sterk bij inademen).
 • De huid tussen je ribben kan naar binnen trekken bij inademing.
 • Apneu (Dit is het even ophouden met ademhalen gedurende een aantal seconden. Het komt vooral voor bij kinderen onder de 3 maanden).
 • Blauw worden (cyanose)

Een infectie met het RS virus kan bij kinderen ook een middenoorontsteking (Otitis media) tot gevolg hebben.

Schisis (Hazenlip)

Het Griekse woord voor schisis is spleet. Schisis is de benaming voor een splijting van de lip, kaak of gehemelte. Het kan alleen een lipspleet zijn maar ook een lip-kaak spleet of alleen een gehemelte spleet alsook een lip-kaak-gehemelte spleet.
In de eerste drie maanden van de zwangerschap moeten de lip, kaak en gehemelte dicht groeien. Men weet nog niet waarom dit bij sommige kinderen niet gebeurt. Het komt voor bij 2 op 1000 baby’s en dan meer bij jongens als bij meisjes. De baby zal op een speciale manier en met een speciale speen gevoed moeten worden.
In de wandelgang spreekt men van een ‘hazenlip’.
Tegenwoordig kunnen ze het al constateren op de 20 weken echo.
Na de geboorte zal een medisch gespecialiseerd team de behandeling gaan verrichten. Het team bestaat uit een plastisch chirurg, een orthodontist, een KNO-arts, een kaakchirurg, een kinderarts, een klinisch geneticus en een maatschappelijk werker.
Het kind zal altijd operatief behandeld moeten worden.

Shaken baby syndroom

Letterlijk vertaald betekent het: het syndroom van de door elkaar geschudde baby.
Wat is het precies?
Een baby (over het algemeen in de 1e vier levensjaren) wordt zodanig heen en weer geschud dat het hoofdje, dat naar verhouding met de rest van het lichaam erg zwaar en groot is, met heel veel kracht alle kanten op gaat zonder het te steunen, wat allerlei beschadigingen kan veroorzaken aan de hersenen, de bloedvaten en de zenuwbanen, het kan zelfs tot de dood leiden als de hersenen te weinig zuurstof krijgen.
Het kan al redelijk snel veroorzaakt worden. Kinderen waarbij het syndroom geconstateerd werd, zijn over het algemeen 5 tot 20 seconden flink door elkaar geschud.
Ouders/verzorgers kunnen in een stress situatie verkeren waardoor ze tot het schudden van de baby overgaan, de baby huilt continu en is niet stil te krijgen of bijvoorbeeld dat de ademhaling plots stopt.
Gevolgen van het schudden zal niet meteen worden geconstateerd.
Doordat er schade ontstaat in de zenuwbanen in de nek kan er zuurstoftekort ontstaan in de hersenen met als gevolg hersenbeschadiging wat weer kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, doofheid, blindheid en op latere leeftijd tot ontwikkelingsproblemen. Zorg er ten alle tijden voor dat je als ouder/verzorger niet in een situatie komt dat stress de overhand neemt, zoek altijd hulp.
Shaken baby syndroom Letterlijk betekent het: syndroom van de door elkaar geschudde baby.
Het ontstaat doordat het kindje (tot 4 jaar) zo hard door elkaar geschud wordt dat het er letsel aan overhoudt. De kans op letsel is het grootst bij kindjes tot 1 jaar.
Doordat het hoofdje van het kindje groot en zwaar is naar verhouding tot de rest van het lichaam is het nekje niet sterk genoeg om het hoofdje rechtop te houden.
Door het schudden kunnen er hersenen, bloedvaten en zenuwen ernstig beschadigd raken, het kindje kan er zelfs van overlijden.
De reden waarom sommige ouders het kindje hardhandig schudden kunnen stress, machteloosheid of paniek zijn als de baby onophoudelijk huilt.


De gevolgen van het shaken baby syndroom kunnen zijn:


 • niet kunnen slikken
 • ademhalingsproblemen
 • overgeven
 • blindheid
 • doofheid
 • bloedingen in de oogjes
 • zelfs de dood

Als het kindje wat ouder is kan het leerproblemen krijgen of ontwikkelingsachterstand, zelfs coma en overlijden.

Spina bifida

Spina bifida in de volksmond open ruggetje genoemd.
Bij een open ruggetje sluiten de ruggenwervels zich niet goed rond het ruggenmerg.
Bij een lichte vorm (verborgen spina bifida) is de huid van de rug gesloten waardoor men het niet zo snel ontdekt maar bij een heftige vorm (open spina bifida) is ook de huid open en is zodoende ook duidelijk zichtbaar doordat het ruggenmergvlies naar buiten stulpt.
Het kindje zal al vroeg na de geboorte geopereerd moeten worden.
De stoornis zelf kan niet verholpen worden, het kindje zal altijd lichamelijk beperkt blijven.

Spruw

Spruw is een infectie van het mondslijmvlies door een gist. De veroorzaker heet candida.
Candida komt bij bijna de helft van de volwassenen voor.
Het wordt overgedragen via een speen of tepel, zorg daarom altijd voor goede hygiëne.
De verschijnselen bij de baby zijn witte vlekjes in de mond, vooral aan de binnenkant van de wangen, tong en/of gehemelte.
Spruw is onschuldig en gaat vanzelf over.

Spugen

Baby’s geven over het algemeen vaak een ‘mondje’ melk terug na de voeding, dit kan gepaard gaan met een boertje.
Als je baby veelvuldig spuugt kan het een ‘reflux baby’ zijn.
Het kan ook zo zijn dat je baby een koemelkallergie heeft.
Een baby kan al snel uitgedroogd raken, ga daarom bij veelvuldig spugen altijd even naar de huisarts.
Sommige baby’s spugen omdat ze te gulzig zijn, neem dan tijdens het voeden meermalen een pauze.

Uitdroging

Ons lichaam bestaat voor 90% uit water en de mens verliest gedurende de dag veel vocht wat ook weer aangevuld dient te worden.


Symptomen van uitdroging bij baby


 • weinig tot geen energie
 • diepliggende ogen
 • droge mond
 • droge lippen
 • droge rimpelige huid
 • donkergele urine
 • diepliggende fontanellen
 • geen tranen als het huilt


Behandeling van uitdroging (dehydratie):


 • voldoende vocht innemen
 • ORS oplossing geven (verkrijgbaar bij drogist en apotheek)
 • Extra vocht via infuus
 • Medicijnen

Vaginaal bloedverlies baby

Ofwel pseudomenstruatie.
Een meisjes baby kan na de geboorte wat bloed verliezen uit haar vagina, dit komt omdat de baby soms wat hormonen van de moeder meekrijgt.
Dit kan geen kwaad en gaat na enkele dagen vanzelf weer over.

Vieze oogjes bij baby

Soms is bij baby’s de traanbuis met een klein vliesje afgesloten.
Daardoor zijn de traanbuisjes eerder verstopt en daardoor geïrriteerd en ontstoken.
Bij baby’s scheurt het vliesje spontaan 6 weken na de geboorte.
De oogjes kun je schoonmaken met een watje gedoopt in afgekoeld gekookt water of als je borstvoeding geeft een druppeltje melk in het oogje druppelen.
Indien het niet overgaat altijd even naar de huisarts gaan.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een ziekte die gepaard gaat met roze rode vlekjes die over het hele lichaam voor kunnen komen maar vooral op de wangen, billen, armen en benen.
Het komt meestal voor in het voorjaar en wordt overgebracht door hoesten of praten. De incubatietijd is 2 weken.
Het is licht besmettelijk maar als de vlekjes zich openbaren is besmettingsgevaar geweken.
Het wordt veroorzaakt door een virus, het Parvo B19 virus.

Voorkeurshouding

Baby’s kunnen slapen in een voorkeurshouding wat inhoudt dat het schedeltje scheef gaat groeien.
Zorg ervoor dat je de baby geprikkeld wordt om naar de ander kant te gaan kijken als hij ligt, door middel van fel gekleurd speelgoed aan de andere kant neer te leggen.
Ook fysiotherapie kan helpen.
Is de schedel te veel scheef gaan groeien dan zal worden besloten om het kindje een redressiehelm te geven.
In de helm wordt een holte gemaakt op de plaats waar het hoofdje is afgevlakt en de rest van de helm is precies pas gemaakt zodat de schedel de ruimte krijgt om in de holte te gaan groeien.
Dit wordt over het algemeen gedaan tussen de 6e en de 9e maand want dan is de schedelnaad van het hoofdje nog niet dichtgegroeid.

Waterhoofd

Eén op de duizend baby’s die geboren wordt heeft een zogenaamd ‘waterhoofd’, officieel heet het hydrocefalus.
Het is een aandoening aan de hersenen, er is een gestoorde afvoer van hersenvocht, dit kan veroorzaakt worden door een bijvoorbeeld een bloeding, tumor of hersenvliesontsteking. Ook erfelijkheid kan een oorzaak zijn maar dan komt het over het algemeen voor bij jongetjes.
Er hoopt zich teveel hersenvocht op in de holtes van de hersenen.
Symptomen zijn: lusteloosheid, overgeven, veel slapen, hoofdpijn, stuipen, problemen met zien, soms incontinentie en een groot hoofd.
In principe gaat men over tot een operatie, mocht dit niet helpen dan zal een drain in de hersenen geplaatst worden die er voor zorgt dat het overtollige vocht wordt afgevoerd.

Waterpokken

Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus dat in de keel en neus zit. Het is een besmettelijke ziekte die door hoesten, niezen of praten wordt overgebracht. De ziekte duurt ongeveer 10 dagen en begint met lichte koorts en hangerigheid. Binnen 1 tot 2 dagen zullen er rode bultjes ontstaan die zich eerst op het hoofd en de romp bevinden. De bultjes/blaartjes veroorzaken jeuk en kunnen soms pijnlijk zijn als ze zich in de mond bevinden. Ze kunnen ook kapotgaan en na enkele dagen drogen ze op en worden het korstjes , als de korstjes eraf vallen is de ziekte voorbij. De ziekte duurt ongeveer 10 dagen.
Men kan zich er voor in laten enten maar het zit niet in het enting pakket wat elk kind krijgt.
Tegen de jeuk kan men bij het kind mentholpoeder toepassen, niet op open blaasjes, en het is verstandig om de nageltjes kort te houden in verband met krabben wat infecties kan veroorzaken.

Waterwratjes

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Het is besmettelijk en komt over het algemeen voor bij kinderen tussen de 1 en 5 jaar.
Het wordt verspreid via huidcontact, sporten, speelgoed,handdoek etc.
Het zijn bolvormige pukkeltjes gevuld met een witachtig vocht.
Ze ontstaan binnen 2 tot 6 maanden na besmetting.
Meestal zitten ze in de oksels, binnenkant ellebogen, romp en hals en in kleine hoeveelheden maar soms ook wel meer dan 100.
Ze verdwijnen vanzelf binnen 6 tot 12 maanden.
Behandeling is in principe niet nodig maar gaat het gepaard met infecties zal toch overgegaan worden tot behandeling.
Door middel van wegkrabben (onder verdoving), wegbranden of bevriezen met stikstof kunnen ze toch verwijderd worden.

Wiegendood (SIDS)

Wiegendood of SIDS (sudden infant death syndrome) is de benaming voor het plotseling, zonder medische oorzaak , overlijden van een baby.
Het kindje stopt met ademhalen waardoor het stikt en overlijdt.
Er wordt wel gesuggereerd dat er onvoldoende ontwikkeling is van het ademhalingscentrum van de hersenen, wat voor de prikkeling zorgt om te ademen.
Factoren die een rol kunnen spelen bij wiegendood zijn roken, buikslapen, zijslapen, onvoldoende ventilatie en bij de ouders in bed slapen (dekbed).

Wijnvlek

Een wijnvlek of naevus flammeus is een aangeboren vaataandoening en heeft een rood/paarse kleur. Naarmate men ouder wordt kan de vlek groter en dikker worden. Het is geen erfelijke aandoening. Het zal nooit spontaan verdwijnen.
Voor het verwijderen van een wijnvlek wordt over het algemeen laser toegepast.